Regionalno tržište električne energije

Međunarodna konferencija: “Regionalno tržište električne energije”, koju Vesna info d.o.o. – izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike tradicionalno, već petu godinu, prilika je da se vidi dokle se stiglo sa liberalizacijom tržišta i šta je ono donelo elektroenergtskim kompanijama, privredi i potrošačima.

“Regionalno tržište električne energije” tema je 5. Međunarodne konferencije koju Vesna info d.o.o. – izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Mesto: Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

Termin: 15. novembar 2017. od 10 do 13 h (okupljanje učesnika od 9,30 h).

Govornici:

 1. Ljiljana Hadžibabić, članica Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije - Novi momenti u regulaciji tržišta električne energije - POTVRĐENA
 2. Mr Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijomu u JP EPS - Uloga EPS-a u srpskoj elektroeneregetici i kreiranju tržišnih trendova u regionu i Evropi - POTVRĐEN
 3. Tina Jakaša, direktorka HEP Opskrbe – Iskustva HEP-a na liberalizovanom tržištu električne energije u regionu - POTVRĐENA
 4. Marko Janković, direktor Direkcije za tržište električnom energijom AD Elektromreža Srbije, Beograd - Strateški pravci razvoja tržišta električne energije u Srbiji u narednom periodu - POTVRĐEN
 5. Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX a.d. Beograd – Uloga berze na tržištu električne energije - POTVRĐEN

Učesnici:

 • Predstavnici državnih institucija, akademske zajednice, regulatornih tela, agencija za energetiku zemalja članica EZ, operatora prenosnih sistema, elektroprivreda i energetskih kompanija regiona, predstavnici berzi, trgovaca električnom energijom, strukovnih i privrednih udruženja relevantnih institucija, velikih potrošača, stručnjaci…
 • mediji…

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

Posle uvodnih izlaganja predviđena je diskusija

Teze:

 • Doprinos EPS-a razvoju energetskog tržišta i što boljem pozicioniranju na regionalnom i širem prostoru.
 • Razvoj tržišta i uticaj evropskih integracija
 • Uticaj tržišnih cena električne energije u regionu na profitabilnost Elektroprivrede Srbije od 2020. do 2030. godine
 • Razvoj i ekonomska održivost elektroenergetike u tržišnom okruženju
 • Da li politika oslanjanja na tržište energije, uspostavljena Zakonom o energetici, može obezbediti Srbiji dugoročno sigurno snabdevanje električnom energijom ili će, kao u mnogim zemljama, biti neophodne državne intervencije i podsticaji?
 • Na Balkanu je započeta potpuna liberalizacije tržišta električne energije, ali ne u svim zemljama. Zašto? Dokle se stiglo sa liberalizacijom tržišta električne energije u regionu u odnosu na EU i koliko su za to spremne lokalne elektroprivrede i elektromreže?
 • Koji su aktuelni problem u funkcionisanju i razvoju tržišta. Da li je i koliko liberalizacija dovela do integracije tržišta električne energije u zemljama u kojima su ranije funkcionisala po drugim principima?
 • Da li je gradnja novih kapaciteta za proizvodnju elektrine energije ključni faktor za buduće profitabilno poslovanje energetskih kompanija?
 • Kakva je pozicija državnih elektroprivreda balkanskih zemalja koje u svom sastavu imaju proizvodne kapacitete a licencirani su trgovci električnom energijom?
 • Uloga trgovaca električnom energijom na uspostavljanje tržišnih principa u ovoj oblasti.
 • Šta su prepreke za razvoj tržišta? Da li je cena struje jedini razlog što liberalizovano tržište električne energije još nije u potpunosti profunkcionisalo?
 • Da li su lokalne elektromreže spremne za liberalizaciju tržišta? Značaj Transbalkanskog koridora.
 • Pored formiranja SEEPEX u okolnim zemljama je formirano još nekoliko berzi električne energije. Kakva je njihova budućnost i uticaj na tržište električne energije u regionu.
 • Potrošače liberalizacija tržišta struje zanima samo ukoliko će im obezbediti manji račun za utrošenu električnu energiju. U Srbiji tržište još nije profunkcionisalo za ovaj deo potrošača. Kako će biti ubuduće?
 • Da li je liberalizacija tržišta ostvarila ciljeve koje su pred nju stavili kreatori ovog vida trgovine?

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...