Ugalj – osporavani energent

Internet portal Balkanmagazin iz Beograda i Javno preduzeće Elekroprivreda Srbije pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije sutra od 10 do 14 h u Press centru UNS-a u Knez Mihailovoj ulici organizuju stručni skup „Ugalj – osporavani energent”.

Balkanmagazin, internet portal iz Beograda i Javno preduzeće Elekroprivreda Srbije pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije organizuju stručni skup „Ugalj – osporavani energent”. 


EPSMRE 

Termin: 5. avgust 2016. godine

Mesto: Press centar, Knez Mihailova 6/3, Beograd

Dnevni red:

Od 9,30 do 10 h                Okupljaje učesnika

Od 10 do 10,30 h              Otvaranje skupa

 • Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije
 • Slobodan Mitrović, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja u JP EPS

Od 10,30 do 11,30 h       Uvodna izlaganja

 • Ugalj – osporavani energent - Branko Jevtić, direktor sektora za razvoj procesa u proizvodnji uglja JP EPS
 • Ugalj – primarna energetska sirovina 21. veka, koju je tehnički nemoguće zameniti – Prof. dr Vladimir Pavlović, predsednik Komiteta za za površinsku eksploataciju uglja Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije
 • Ugalj –energent koji (ne)zagađuje– dr Svetomir Maksimović, Rudarski institut
 • Značaj energetskog potencijala uglja za Elektroprivredu Crne Gore – dr Ratomir Stanić, tehnički direktor Rudnika uglja AD Pljevlja

Od 11,30 do 14 h              Diskusija

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

Teze za razgovor:

 • Danas Srbija proizvodi 70 odsto električne energije iz uglja. Ugalj je, pored ogrevnog drveta, osnovni energent i za mnogobrojna domaćinstva u Srbiji, koja individualno rešavaju pitanje grejanja tokom zime. Ugalj je danas prokazan kao energent koji najviše zagađuje životnu sredinu.
 • Niko ne spori da treba smanjiti efekte korišćenja uglja na životnu sredinu, ali je činjenica i da svi energetski izvori i postrojenja imaju veći ili manji uticaj na okolinu, tako da ne postoji ekološki potpuno čist izvor energije.
 • U rudarskom sektoru na eksploataciji uglja, na površinskim kopovima rudarskih basena Kolubare i Kostolca, u jamskim rudnicma ali i u rudnicima uglja u drugim zemljama regiona rade desetine hiljade rudara. Desetinama hiljada broje se zaposelni i u pratećim industrijama. Zato je socijalna komponenta ove grane privrede ogromna.
 • JP EPS otvara nove kopove u Kolubari i Kostolcu ali, istovremeno i radi na smanjivanju efekata korišćenja uglja na životnu sredinu. Nove tehnologije su te koje nude nova rešenja za ekološki čistiju eksploataciju i korišćenje uglja kao energenta. One treba da doprinesu da rudarstvo i dalje bude osnov za privredni napredak i razvoj zemlje, a rudari da rade u boljim uslovima.
 • Kako se rešava problem narušavanja prirodnog okruženja tokom proizvodnje i prerade uglja
 • Šta JP EPS čini po pitanju proizvodnje još čistije električne energije u termosektoru
 • Šta Srbija i elektroprivrede u regionu treba da urade da bi ispunile direktivu o velikim ložištima?
 • Mogu li regionalne elektroprivrede lako da zamene termoelektrane na ugalj kapacitetima koji troše neki drugi energent?

Učesnici:

 • Predstavnici državnih institucija, naučne zajednice, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja, regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora mašinogradnje, proizvođači opreme za rudnike i termoelektrane
 • mediji

                                                         

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...