Regionalna stručna konferencija: Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane?

Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane? Šta je alternativa? Odgovore na ova pitanja pokušaće da nađu učesnici regionalne stručne konferencije koju, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije Internet portal Balkanmagazin i Business and Economy Center organizuju 19. maj 2016. godine od 10 do 14 h (okupljanje učesnika od 9,30 h) u hotelu Zira u Beogradu. (foto: Termoelektrana Nikola Tesla B u Obrenovcu)

Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane? Šta je alternativa?

Internet portal Balkanmagazin i Business and Economy Center iz Beograda organizuju regionalnu stručnu konferenciju, čiji učesnici će pokušati da iznađu odgovore na ova pitanja.

Konferencija će biti organizovana pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Termin: 19. maj 2016. godine od 10 do 14 h (okupljanje učesnika od 9,30 h)

Mesto: Hotel Zira, Ruzveltova 35, Beograd

Povod za organizovanje ovog skupa su rezultati istraživanja organizacije Health and Environment Alliance (HEAL) - Koliko smo bolesni zbog elektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu, prema kojima termokapaciteti na Balkanu, navodno, najviše „truju“ vazduh u celoj Evropi zbog čega zdravstveni sistemi godišnje izdvajaju više od osam milijardi evra za lečenje bolesti izazvanih zagađenjem vazduha. Takođe, povod je i proces restruktuiranja elektroprivreda u regionu, pri čemu je naglasak na obavezama ekološke modrenizacije termoenergetskih postrojenja prema direktivama EU. Zagovornici ovakvog pristupa, u suštini, traže zatvaranje termoenergetskih postrojenja ukoliko ona u kratkom roku ne budu drastično ograničila emisiju štetnih materija. To podrazumeva ogromne investicije, u koje proizvođači struje u regionu teško mogu da uđu, jer je njihovo poslovanje i inače preopterećeno...

Cilj organizatora skupa je da se predstavljanjem različitih argumenata formiraju predlozi najboljih rešenja za sudbinu termoenergetskih kapaciteta u regionu. Pokušaćemo da dođemo do odgovora da li zemlje regiona treba da se odreknu svoje energetske bezbednosti, koju im koliko-toliko osiguravaju termoenergetski kapaciteti i da se okrenu uvozu električne energije? Takođe, namera je da dokazani stručnjaci iz oblasti energetike predstave argumentvana mišljenja o tome mogu li postojeći i planirani izvori električne energije iz obnovljivih izvora da nadoknade struju iz TE ukoliko bi one bile ugašene? Da li su gasne elektrane alternativa? Treba li razmišljati o gradnji nuklearki?... Namera nam je da pomognemo u iznalaženju stručnih i kvalifikovanih odgovora na pitanje šta je, u kom roku i po kojoj ceni alternativa uglju kao izvoru električne i toplotne energije.

Pozvani učesnici:

 • Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije - – POTVRĐENO
 • Peter Vajda, ekspert za životnu sredinu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope – POTVRĐENO
 • Vesna Mitrović - načelnik odeljenja za zaštitu prirodnih resursa Sektora za zaštitu životne sredine u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Srbije – POTVRĐENO
 • Aleksandar Jakovljević, direktor sektora za strategiju JP Elektroprivreda Srbije – POTVRĐENO
 • Ivan Mrvaljević, član tima EPCG za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja – POTVRĐENO
 • Dr Jasmina Madžgalj, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda – POTVRĐENO
 • prof. dr Ilija Plećaš, predsednik NO JP Nuklearni objekti Srbije – POTVRĐENO
 • prof. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet Beograd – POTVRĐENO
 • Dejan Boškovski, AD Elektrani na Makedonija (ELEM) – POTVRĐENO
 • Nikola Rukavina, direktor HEP Proizvodnja – NAJAVLJEN
 • predstavnici elektroprivreda Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, predstavnici regulatornih tela, evropskih i regionalnih institucija koje se bave regulisanjem uslova poslovanja na tržištu, predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora, predstavnici kompanija isporučilaca opreme za termoenergetska postrojenja ili postrojenja za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, kompanije koje poseduju tehnologije za smanjenje zagađenje iz termoenergetskih postrojenja, stručnjaci-energetičari...

Posle uvodnih izlaganja sledi diskusija

Biće obezbeđeno simultano prevođenje srpski – engleski.

NAPOMENA: Kotizacija od 150 evra (u dinarskoj protivvrednosti) + PDV, po osobi je obavezna za sve učesnike osim za predstavnike sponzora, partnera i prijatelje konferencije.

Molimo Vas da potvrdite svoje učešće.

Tel: +381 11 3244 552, +381 11 3245 503 or e-mail: redakcija@balkanmagazin.net


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...