Nafta i gas

SRPSKE PARTIJE U POSLU SA RUSIMA

Kako se u Srbiji dele pare od prodaje NIS-a i mesta u budućoj upravi

RUSI DOLAZE 6. FEBRUARA

Prema ugovoru potpisanom 24 . decembra u Moskvi, uslov da Gazpromnjeft „uđe u posed“ većinskog paketa akcija NIS-a je da u roku od pet dana po dobijanju odluke Komisije o zaštiti konkurencije da nije monopolista - uplati ugovorenu sumu.

BITKA OKO ISPORUKE ENERGENATA EVROPI

Specijalni izveštaj Erste banke o rusko-ukrajinskom gasnom sporu. Prema njemu, smatra se da bi Južni tok, umesto da bude novi izvor gasa za Evropu, zapravo skretao gas koji se izvozi preko Ukrajine

RUSI PRE FEBRUARA U NIS-U

Gazpromnjeft je dobio zeleno svetlo Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu Naftne industrije Srbije AD, što znači da imaju pet radnih dana da uplate 400 miliona evra i otpočnu sa preuzimanjem NIS-a

PROLEĆNI UZLET CENA ENERGIJE

S pristizanjem ruskog gasa, u Srbiju su stigle i najave poskupljenja ovog energenta ali i električne energije i naftnih derivata.

UBRZATI PUNJENJE DOMAĆEG SKLADIŠTA GASA

"Videćemo kako će gas teći i ako bude sve u redu, povećavaćemo količine u svim pravcima", izjavio je Vladimir Putin, premijer Rusije. Petar Škundrić, srpski ministar rudarstva i energetike kaže da veruje da će se tranzit ovog energenta normalizovati vrlo brzo. Skepsa oko ostvavrenja ukrajinsko – ruskog dogovora postoji i u samoj Moskvi, kao i u EU i kod svih potrošača gasa koji sa strepnjom čekaju sledeću odluku Kijeva.

MOL I DALJE ZAINTERESOVAN ZA BANATSKI DVOR

Iz mađarskog MOL-a povećavaju isporuke pozajmljenog gasa Srbiji i za Balkanmagazin ističu da su i dalje zainteresovani za učešće u dovršetku podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

ZBOG BLOKADE RUSKOG GASA U UKRAJINI, EVROPSKA UNIJA PRETI

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo zapretio da će Evropska Unija tužiti i ukrajinsku i rusku gasnu kompaniju.

SRBIJAGASU PRETI NELIKVIDNOST

Poslednjeg dana 2008. godine knjiženo je 4,5 milijarde dinara nenaplaćenih potraživanja od potrošača prirodnog gasa

NAPETOST U BRISELU - MOSKVA IMA JOŠ USLOVA?

Da li je došao kraj priči o ratu hladnoćom, pitaju se mnogi u neverici