Nafta i gas

PONIŠTAVANJE RASPODELE NEPOSTOJEĆE DOBITI

Članovi Upravnog odbora Naftne industrije Srbije će danas na dnevnom redu imati vruće teme - diktirane iz sedišta većinskog akcionara, Gazpromnjefta

RUSI NAPREDUJU NA ZAPAD

Gaspromnjeft je zainteresovan za kupovinu Petrola, pošto planira širenje prodajne mreže za Evropu, kako bi se omogućila prodaja proizvoda NIS-a.

POČINJE PUNJENJE BANATSKOG DVORA

Gasprom banka traži patnera u Srbiji. Najkasnije do 1. jula 2009. godine biće potpisan ugovor Srbijagasa i Gasprom eksporta i započeće utiskivanje gasa u podzemno skladište, namenjenog srpskom tržištu.

NAJAVA KREMLJA DA ĆE INVESTIRATI U SRBIJU

Rusija spremna da finansijski pomogne rešavanje problema budžetskog deficita Srbije i priprema predlog još jednog energetskog sporazuma sa Beogradom, poručuju članovi srpske delegacije sa Svetskog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, najavljujući dolazak Gasprom i Nešekonom banke u našu zemlju

GASPROMNJEFT JOŠ NIJE POSTAO VLASNIK U NIS-U

Ako Vlada Srbije odobri zahtev NIS-a, da cena prerade bude 52, umesto 29 dolara po toni (cena koja važi od 2005. godine), ova kompanija više neće imati gubitke u proizvodnji naftnih derivata, a zbog toga bi gorivo na pumpama poskupelo za oko 2,5 odsto.

NESPOSOBNOST NA RAČUN GRAĐANA SRBIJE

Novog revizora će, ako tender raspiše Vlada Srbije kao manjinski vlasnik NIS-a, platiti građani Srbije, iz budžeta. Istog onog budžeta koji je već "tanji" zbog negativnog poslovanja NIS-a.

KO JE I KAKO NAPRAVIO GUBITAK U NIS-U

Zbog nepristajanja srpske strane da je NIS 2008. godinu završio sa gubitkom, odlučeno je da se angažuje još jedan nezavisni revizor. Novo veštačenje poslovanja NIS-a platiće poreski obveznici, dakle, svi građani Srbije. Trenutno stanje kompanije ne znači preispitivanje odluke Gaspromnjefta o kupovini kontrolnog paketa akcija, izjavljuju predstavnici ruskog menadžmenta.

NIS – NEBRUŠENI DIJAMANT

Kiril Kravčenko priznao da u Gaspromnjeftu nisu znali razmere finansijske dubioze u kojoj se nalazio NIS

GEOPOLITIČKI ADUT SRBIJE

Pozicija Srbije u političkom smislu biće mnogo bolja kada bude tranzitna zemlja za gas ka Evropi i veliki izvoznik električne energije.

DUPLIRAN KAPACITET GASOVODA KROZ SRBIJU

Sada zaista možemo govoriti o tome da će trasa gasovoda Južni tok kroz Srbiju biti magistralna i da će Srbija biti važna tranzitna zemlja za ruski gas ka Evropi