Nafta i gas

GASNA KRIZA U EVROPI

"Problem sa prekidom isporuka ruskog gasa nizu evropskih država biće rešen u roku od dva dana, zato što je izuzetno ozbiljan", objavljuje londonski Fajnenšel Tajms.

RUSIJA OD SUTRA PONOVO ISPORUČUJE GAS?

Evropski posmatrači biće poslati da kontrolišu punktove gasovoda na početnoj tački u Rusiji, kao i na pumpnim stanicama u Ukrajini i provere gde i da li nestaje gas koji ka Evropi prolazi kroz Ukrajinu

SRBIJA BEZ GASA

Kolateralna šteta velikog sukoba oko gasa

EU UMANJUJE UTICAJ GASNOG SPORA

Evropska unija je saopštila da nema značajnijih poremećaja u snabdevanju ruskim prirodnim gasom, uprkos ranijim izveštajima da su, zbog spora Rusije i Ukrajine, smanjene količine gasa koje se isporučuju zemljama Balkana i istočne Evrope, javio je danas Bi-Bi-Si.

"KRADJA BEZ STIDA" UBRZAVA JUŽNI TOK I NABUKO

Pošto je Gasprom obustavio isporuke gasa Ukrajini a ova smanjila isporuke Evropi, obnovljene su priče o potrebi hitne izgradnje alternativnih gasovoda sa istoka na zapad (Foto: gasovod u ukrajinskom selu Bojarka, nadomak Kijeva pošto je ruski Gazprom prekinuo prvog dana 2009. godine isporuku gasa Ukrajini)

KABINET PREMIJERA DEMANTUJE "NEDOSTATKE UGOVORA" O PRODAJI NIS-A

Balkanamagazin objavio je u sredu 24.12. ove godine tekst "Neodstaci ugovora o prodaji 51% akcija NIS-a" a sada čitaocima dajemo na uvid kako je na to reagovao kabinet predsednika Vlade Srbije.

UGOVOR O PRODAJI NIS-A I OSPORAVANJA

Spisak osporavanja ugovora o prodaji NIS-a potiče, izgleda, iz Agencije za privatizaciju. Osporavanja koja su skoro u celini preneli neki mediji, nisu u skladu sa onim što zaista piše u ugovoru.

UGOVOR O PRODAJI I KUPOVINI AKCIJA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE a.d. NOVI SAD

od strane i između Republike Srbije i OAD Gazprom Nefta

NEDOSTACI UGOVORA O PRODAJI 51% AKCIJA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE A.D NOVI SAD

(orginalni dokument, bez navodjenja autora)

OSTVARENJE ENERGETSKOG SPORAZUMA

Ugovor za NIS, osnove nacrta budućeg ugovora za gasovod Južni tok kroz Srbiju i memorandum o izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski dvor biće potpisani najverovatnije 24. decembra ali, kao potencijalni datumi figuriraju i 26. i ponedeljak, 29. decembar. Usaglašavaju se slobodni termini srpskog predsednika Borisa Tadića i ruskog, Dmitrija Medvedeva.