Nafta i gas

Izrael već uništio iranska nuklearna postrojenja?

Izrael je uništio sva iranska nuklerna postrojenja na zemlji, tvrdi se u i-mejl poruci koju je američka obaveštajna kompanija Stratfor poslala u novembru, objavio je danas Internet sajt "Vikiliks".

Bulgargaz i DEPA potpisali okvirni sporazum o međusobnoj pomoći

U sklopu sporazuma DEPA će dostavljati prirodni gas bugarskoj mreži, pod uslovom da to ne narušava isporuku na grčkom tržištu, dok će Bulgargaz postupiti isto u slučaju bugarskog tržišta.

Počela trodnevna međunarodna gasna konferencija u Sarajevu

U Sarajevu je danas počela 5. Međunarodna gasna konferencija jugoistočne Evrope pod nazivom “Prirodni gas u svetlu novih intencija na energetskom tržištu”

„Južni tok“ i evropska energetska prestrojavanja

Gasovod „Južni tok“ će Evropi, koja već sada oseća teškoće zbog preopterećenosti transportne mreže za snabdevanje gasom u periodu maksimalnog opterećenja, obezbediti siguran priliv ovog energenta. Srbiji ovaj gasovod donosi velike energetske, ekonomske i ekološke koristi.

Mujo, Haso i njegova bukva

Uvođenje gasa u domaćinstva u Srbiji, nekako se pokazuje kao uvođenje u zavisnost od heroina: u početku je besplatno, skoro džabe, na kraju prodaješ stan da bi platio račune i dugove.

SAD tragaju za novim izvorima energije

Barak Obama, američki predsednik, naglasio je neophodnost smanjenja zavisnosti od strane nafte, i to na isteku nedelje u kojoj su SAD sa Meksikom potpisale sporazum o zajedničkoj eksploataciji crnog zlata u Meksičkom zalivu.

Iran (ni)je odbio da isporuči naftu Grčkoj

Iranska agencija Fars objavila je vesti da su naftni tankeri koji su došli da preuzmu 500 hiljada barela iranske nafte za Grčku otišli prazni posle odbijanja Irana da proda naftu, ali je ubrzo tu informaciju demantovalo ministarstvo nafte Irana

Poskupljenje nafte neće moći da se zaustavi

Najava embarga na uvoz nafte iz Irana, koji bi trebalo zvanično da počne od jula ove godine, smatraju analitičari svetskih berzi sirovina, učiniće da rast cena tog energenta neće moći da se zaustavi.

Malo tržište, a puno uvoznika nafte

U Srbiji postoji više od 200 uvoznika naftnih derivata i oko 1.440 benzinskih stanica, a na primer u Mađarskoj, sa duplo većim tržištem, ima samo pet licenciranih uvoznika

Uskoro konačna odluka za rafineriju?

Početkom marta skupština Smedereva mogla bi da okonča trogodišnju agoniju. Ekonomska kriza i politički kompromis ipak dovode "Komiko oil" u Smederevo