Nafta i gas

Moskva i Pariz grade novi gasovod?

Moskva i Pariz mogli bi da pokrenu projekat gradnje novog gasovoda od Rusije prema Evropi kako bi ispunili rastuće zahteve zemalja EU, saopšteno je danas iz Gasproma.

Grčka treba da traži naftu

Duboka ekonomska kriza u kojoj se našla Grčka trebalo bi da natera zemlju da počne da traži gas i naftu ispod mora, poručio je predsednik grčke opozicione partije Nova demokratija, Antonis Samaras.

Evropsko tržište gasa u krizi

Nedavne dugotrajne niske temperature u Evropi treba da budu upozorenje da je evropsko gasno tržište u sistemskoj krizi, rekao je Aleksandar Medvedev, potpredsednik ruskog Gasproma.

Benzin u Srbiji nije skup?

Cene benzina i dizela u Srbiji su ispod proseka u regionu, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Gorivo u SAD sve skuplje

Cene goriva su proteklog meseca porasle za 18 centi po galonu, dostigavši najviši nivo u poslednjih devet meseci. Ekonomisti predviđaju da bi nacionalni prosek mogao da bude četiri dolara i 25 centi do kraja aprila, odnosno gotovo pet dolara za galon do kraja maja.

Iranska kriza ugrožava i Irak

Irački izvoz nafte bi mogao da bude više nego prepolovljen ukoliko susedni Iran blokira strateški važan moreuz Hormuz.

U Sloveniji od ponoći rekordne cene goriva

Nova cena najprodavanijeg 95-oktanskog benzina je 1,438, a 100-oktanskog 1,454 evra, objavili su distributeri. Nova cena dizel goriva je 1,335 evra, a poskupelo je i lož ulje - na 1,023 evra.

Za sada sada bez poskupljenja goriva u Republici Srpskoj

Neće doći do novog poskupljenja naftnih derivata u Republici Srpskoj (RS), iako je i dalje prisutan blagi rast cena nafte i derivata na svetskoj berzi, smatra Vojin Mitrović, predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS.

Papreni uvozni kilovati

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilan zahvaljujući dobro odrađenim remontima i modernizaciji postrojenja ali, Elektroprivreda Srbije će morati da nastavi s uvozom struje, koju plaća duplo skuplje od maloprodajne cene.

Oktanske packe Teherana Londonu i Parizu

Iran obustavio prodaju sirove nafte Britaniji i Francuskoj kao odgovor na sankcije koje je EU uvela ovoj zemlji zbog neodustajanja od nuklearnog programa