Nafta i gas

Dogovor SAD-a i Meksika oko vađenja nafte iz Meksičkog zaliva

Prema sporazumu, koji su potpisale američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton i ministarka spoljnih poslova Meksika Patrisija Espinoza, američkim kompanijama će biti dozvoljeno da zajedno sa meksičkom državnom naftnom kompanijom vrše iskopavanja.

Ugovor „Čigote” i „Gaspromnjefta”

Rusi na Zlatiboru leče štitnu žlezdu

Predloženo smanjenje kapaciteta gasovoda Nabuko

Konzorcijum kompanija koje realizuju projekat gasovoda „Nabuko” razmatra mogućnost smanjenja kapaciteta i skraćenja tog cevovoda, piše „Volstrit Džornel”.

Gas iz poljskih škriljaca nije štetan (?)

Proizvodnja gasa iz škriljaca neće zagaditi vodotoke ni povećati emisije ugljenika u atmosferu, zaključak je izveštaja poljskog Državnog geološkog instituta (PGI).

Gorivo čeka poskupljenje

Odluka Irana da Evropi ukine izvoz crnog zlata potpuno poremetila svetske berze. Cena barela sada za 40 odsto viša od projekcija domaćih prerađivača

Može li svet bez iranske nafte?

Iako je cena nafte dostigla svoj maksimum, i barel sirove nafte tipa brent se prodaje za više od 120 dolara neki analitičari smatraju da EU može bez iranske nafte. Iran je, inače, peti najveći izvoznik nafte na svetu.

EU odbacila pretnje Irana o proširenju prekida izvoza nafte

Evropska unija ima dovoljne zalihe sirove nafte i naftnih derivata i može da izađe na kraj sa mogućim prekidom snabdevanja

Grci i Mađari toče najskuplje gorivo

Cene i benzina i dizela u Srbiji su i dalje ispod regionalnog proseka. Izraženo u evrima (po srednjem kursu nacionalnih banaka) razlike u prosečnim cenama i benzina i dizela u okolnim zemljama su maksimalno 20 evrocenti.

UNKS dobio novog člana

Standard gas, kompanija koja snabdeva tečnim naftnim gasom značajan deo tržišta Srbije postala članica UNKS.

Moskva dostavila Kijevu nacrt gasnog sporazuma

Predstavnici ruskog Ministarstva energetike predali su ukrajinskim kolegama novi nacrt sporazuma o saradnji dve zemlje u sektoru gasa.