Nafta i gas

Rafinerija Brod povećava preradu za 30 odsto

Rafinerija nafte Brod ove godine planira proizvodnju nepunih 1,5 miliona tona naftnih derivata, što je za 30 odsto više od prošlogodišnje produkcije

Da li će Albanija postati balkanski Kuvajt?

Albanija se obradovala nedavnom pronalaženju velikih naslaga u svojim teritorijalnim vodama u Jadranskom moru, koje bi mogle da donesu milijardu barela nafte.

Nafta premašila 109 dolara za barel

Cena nafte skočila je u petak na iznad 109 dolara za barel, čime se približila prošlogodišnjem rekordu.

Šel ne brine o zaštiti od izlivanja nafte?

Ekološka organizacija Grinpis tvrdi da je naftna kompanija Šel utrošila preko četiri milijarde dolara na istraživanje nafte u arktičkom području, ali ne i na zaštitu od izlivanja nafte u Čukotskom moru gde planira da izbuši šest bušotina.

Ko štiti vozače u Nemačkoj?

U Nemačkoj cena goriva vrtoglavo raste. Naftni koncerni obrazlažu to objektivnim okolnostima, ali usprkos čak pet koncerna koji prodaju gorivo u Nemačkoj, prave konkurencije u stvari - nema.

Gorivo će biti sve skuplje

Država zbog visokih cena goriva za sada samo verbalno preti naftašima, jer još nema ozbiljnih potvrda da će biti ograničene marže na naftne derivate.

MOL poslovao s gubitkom u četvrtom tromesečju

Mađarska naftna i gasna grupa MOL je u četvrtom kvartalu zbog slabih rezultata u segmentu prerade i prodaje zabeležila gubitak od 142,7 miliona dolara

Smanjena isporuka ruskog gasa preko Ukrajine

Rusija je počela da smanjuje količinu gasa koji se preko Ukrajine isporučuje prema evropskim zemljama, izveštava u petak dnevni list Komersant, dodajući da Rusija i dalje optužuje Ukrajinu za krađu gasa namenjenog evropskim kupcima tokom poslednjeg talasa hladnoće.

EU bez dogovora o naftnom pesku

Stručnjaci Evropske unije nisu u četvrtak postigli dogovor o predlogu da se naftni pesak svrsta u kategoriju velikih zagađivača životne sredine, čemu se oštro protivi Kanada.

Učestale krađe benzina na pumpama u SAD-u

U poslednja dva meseca u Sjedinjenim Američkim Državama dogodilo se više krađa u kojima su lopovi pokušali da prespu gorivo sa pumpi u velike kanistere koje su vozili u specijalno pripremljenim kombijima.