Muzika

Zoran Todorović otvorio IV Boljšoj festivala klasične muzike

Nastupom Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom upravom Srboljuba Dimića sinoć je otvoren Četvrti festival klasične muzike Boljšoj, koji se održava uz podršku ruske kompanije Gaspromnjeft u etno selu Mećavnik.

Boljšoj festival u Drvengradu

Večeras počinje Četvrti festival klasične muzike Boljšoj u etno selu Mećavnik. (foto: detalj sa prethodnih festivala)

Mladi muzičari i ove godine na Mećavniku

Na Mećavniku će se od 15. do 17. jula održati IV Boljšoj festival. Uz podršku Gaspromnjefta kao i prethodnih godina, na festivalu će se učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije ali i proslavljeni svetski muzičari poput Nareka Haknazarajana, jermenskog violončeliste, ruskog pijaniste Jurija Rozuma, ali i naši umetnici, tenor Zoran Todorović i violinista Nemanja Radulović. (foto: Emir Kusturica i Sanja Lubardić)

Boljšoj festival zove talente

Raspisan je konkurs za učešće mladih izvođača na festivalu klasične muzike Boljšoj, koji i ove godine, uz partnerstvo sa Gaspromnjeftom u Drvengradu organizuje režisera Emira Kusturice.

Završen treći Boljšoj festival

Najbolji mladi muzičari na trećem Boljšoj festivala, koji se pod pokroviteljstvom Gazpromnjefta održava u Drvengradu na Mokroj gori su pijanista Leo Borisavljević, duo koji čine sopran Ana Petrović i pijanista Strahinja Đokić i Anastasija Čugajnova. Njima su uručene zlatna, srebrna i bronzana matrioška.

I Ruski mladi muzičari na ovogodišnjem Boljšoj festivalu na Mokroj gori

Istaknuti ruski pijanista Jurij Rozum otvorio je Boljšoj festival, koji se održava se od 9. do 11. jula u Drvengradu na Mokroj gori, pod pokroviteljstvom Gasprom njefta. Pored srskih i talentovanih mladih muzičara iz Republike Srpske ove godine će se za zlatnu matrjošku – glavnu nagradu festivala boriti i mladi muzičari iz Rusije.

Leonard Koen još ubija...

...ne zato što voli svet, već zato što mora da voli ljude

Ibrica na kotorskom Trgu od katedrale

Dubrovčanin slavio šansonu među Kotoranima na zatvaranju leta
(foto, Ibrica Jusić na koncertu u Kotoru)

Kako je polku izmislila jedna nepoznata temperamentna Čehinja

Obično se misli (zbog sličnog imena) da je ova igra, omiljena posebno u srednjoj Evropi, nastala u Poljskoj ali to nije tačno – izmislila je, negde tokom 1830, vesela i lakonoga služavka Ana Hadimova od čije je smrti (04.08.1884.) proteklo tačno 130 godina
(ilustracija, plakat za igranku sa polkom u Bostonu)

Džoni Vinter je otišao u večnost

In memoriam
(foto, Džoni Vinter, Pariz 2011.)