Muzika

Valerij Gergijev zatvorio ovogodišnji Boljšoj festival

Najveći dirigent današnjice, Valerij Gergijev zatvorio je ovogodišnji Boljšoj festival na Mećavniku, koji se održava uz podršku kompanije Gaspromnjeft. Pobednici, najbolji mladi muzičari od učesnika iz Srbije, Rusije, Republike Srpske i Belorusije dobili su zlatnu, srebrnu ili bronzanu matrjošku.

Dijalog muzičkih talenata na Mećavniku

Svetska muzička premijera na drugoj večeri Boljšoj festivala. Uz to, ove godine je prvi put održan i Dijalog talenata, na kome su imali priliku da pokažu virtuoznost mladi iz Srbije, Republike srpska i Rusije, a priključili su im se i vršnjaci iz Belorusije.

Otvoren peti Boljšoj festival

Kolibri i virtuoz na violini Roman Simović, koga je pratio imfonijski orkestar Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića pevali su i svirali sinoć u Drvengradu na Mokroj Gori otvarajući peti Boljšoj festival, koji Emir Kusturica organizuje uz podršku Gaspromnjefta.

Boljšoj na Mokroj Gori i ove godine

Festival ruske klasične muzike Boljšoj i ove godine će u nacionalnom parku Mokra Gora od 13. do 15. jula okupiti mlade muzičare iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Bista i Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

U Novom Bečeju otkrivena bista kompozitoru Josifu Marinkoviću uz podršku NIS-a. U Domu kulture Novi Bečej biće održani Dani Josifa Marinkovića, gde će kroz izložbu i monografiju biti predstavljena velika zbirka dela čuvenog kompozitora.

Balkan trafik - promocija multikulturalnosti, saradnje i tolerancije

NIS petu godinu zaredom podržao festival Balkan trafik u Briselu i time pokazuje da deli osnovne vrednosti ovog festivala – promociju multikulturalnosti, saradnje i tolerancije.

Radost Evrope u znaku Tesle

Međunarodni dečiji festival „Radost Evrope“ ove godine se održava pod sloganom "Tesla - čista energija", čime su se i dece Evrope pridružila obeležavanju jubileja 160 godina od rođenja Nikole Tesle. (foto Beta)

Nišvil – džez na balkanski način

Nišvil džez festival, koga je renomirani engleski časopis The Guardian svrstao u 10 najboljih festivala u Evropi i ove godine se tradiocionalno realizuje uz podršku kompanije NIS -, od 11. do 14. avgusta na otvorenom platou niške tvrđave. (foto: detalj sa prošlogodišnjeg festivala / nisville.com)

Završen četvrti Boljšoj festival

Nemanja Radulović, čuveni violinista i kvintet Boljšoj svojim su perfomansom sinoć zatvorili četvrti po redu festival klasične muzike Boljšoj, kojise održava u etno selu Drvengrad na Mokroj gori a koji od osnivanja podržava ruska kompanija Gaspromnjeft.

Zoran Todorović otvorio IV Boljšoj festivala klasične muzike

Nastupom Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom upravom Srboljuba Dimića sinoć je otvoren Četvrti festival klasične muzike Boljšoj, koji se održava uz podršku ruske kompanije Gaspromnjeft u etno selu Mećavnik.