Kompanije

Boing prelazi na biogorivo do 2030.

Američka kompanija Boing najavila je da će do kraja decenije proizvoditi avione koji će leteti 100 odsto na biogorivo, u cilju smanjenja zagađenja životne sredine od foslinih goriva. Komercijalni vazdušni saobraćaj trenutno učestvuje sa oko dva odsto u globalnoj emisiji ugljenika i sa oko 12 odsto u transportnim emisijama, pokazuju podaci Akcione grupe za vazdušni saobraćaj (ATAG). (foto: Pixabay)

Simens kompanije najavljuju novu eru u proizvodnji zelenog vodonika

Simens Enerdži i Simens Gamesa najavljuju da će tokom narednih pet godina uložiti 120 miliona evra u ispitivanje mogućnosti dobijanja zelenog vodonika iz priobalnih vetroparkova. Radi se na rešenju za integraciju elektrolizera sa priobalnom vetroturbinom u jedinstveni sinhronizovani sistem za direktnu proizvodnju zelenog vodonika elektrolizom. Kompanije ocenjuju da njihovo rešenje značajan korak u pravcu dekarbonizacije i masovne proizvodnje zelenog vodonika. (foto: Simens Gamesa)

NIS ulaže 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte

NIS najavljuje nova ulaganja u svim segmentima poslovanja, uprkos krizi koju je izazvala pandemija. U ovoj godini kompanija će investirati više od 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte, a jedan od ključnih je početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo koji se očekuje tokom godine, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, u autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Norveška kompanija investira u vetroelektrane Srbije

Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV International (WV) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija, a prvih 168 megavata na mreži najavljuju već za 2023. godinu. (foto: Pixabay)

GEN-I: Električna energija bez fosilnih goriva

Slovenačka energetska kompanija GEN-I će od januara početi da snabdeva potrošače isključivo električnom energijom iz ekološko prihvatljivih izvora koji ne sadrže ugljen-dioksid. Ovaj pionirski poduhvat GEN-I, koja je i naveći dobavljač u Sloveniji, trebalo bi da dovede do smanjenja emisije uglen-dioksida za 1,65 miliona tona, u poređenju sa 2019. godinom. (foto, Pixabay)

Italija: Enel i Eni u pilot projektu zelenog vodonika

Italijanski elektroenergetski giganti Enel i Eni, radiće zajedno na dva pilot projekta proizvodnje i korišćenja zelenog vodonika. Partneri planiraju da proizvode vodonik putem elektrolizatora, koji se napajaju obnovljivim izvorima energije. Postrojenja će biti izgrađena u blizini dve rafinerije kompanije Eni, u Italiji. (foto, forschung-energiespeicher.info)

Belgija: Završen najveći priobalni vetropark

Građevinski radovi na najvećem belgijskom priobalnom vetroparku SiMejd (SeaMade) završeni su postavljanjem poslednje od ukupno 58 turbina. Vetropark SiMejd obezbediće zelenu energiju za 485.000 domaćinstava i dovešće do značajnog smanjenja godišnjih emisija ugljen-dioksida od najmanje 500.000 tona. (foto, ewind.es)

Francuzi grade vetropark u Kikindi 2021.

Francuska kompanija IEL OIE Balkan Renewable Energy najavila je da sledeće godine počinje izgradnju vetroparka Bašaid, kod Kikinde, koji će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje čitavog grada. Takođe se najavljuje izgradnja geotermalne elektrane. (ilustracija, NS Info)

Prva Prethodna
7/7
Poslednja Sledeća