Infrastruktura neophodna za tržište energenata

D. Ćirović

Da bi se razvilo tržište gasa neophodno je da država ima izgrađenu infrastrukturu, složili su se učesnici jučerašnje međunarodne konferencije “Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana”, koju je Balkamagazin organizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike a uz podršku renomiranih kompanija, JP Srbijagas i Informatika AD.

Srbija je u prethodnom periodu donela zakonske i strateške okvire za regulisanje tržista gasa, naftnih derivate i električne energije, što je preduslov ne samo za liberalizaciju tržišta energenata već i za povezivanje sa regionom. O tome dokle se stiglo sa otvaranjem tržišta energenta u region Zapadnog Balkana, kako da se povećaju energetski potencijali u regionu, koji su preduslov za privredni, ali i svaki drugi razvoj razgovaralo se juče na međunarodnoj konferenciji “Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana”, koju je Balkamagazin rganizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i uz podršku renomiranih kompanija, JP Srbijagas i Informatika AD.

Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije  je, otvarajući konferenciju istakla da “liberalizacija tržišta bilo kog energenta uvodi novine, a svake novine predstavljaju probleme u realizaciji.”

Mirjana-Filipovic

“Naravno, to su sve izazovi i mogućnosti za nas i za naše kompanije, koje je neophodno urediti kao bi se došlo do relevantnog nivoa delovanja na kom su sve kompanije u regionu", rekla je Filipović iIstičući da je za Srbiju od velikog značaja da se povezuje sa regionom, jer su veće šanse da zajednički projekti u EU budu odobreni.

Zbog toga što se u Srbiji oko 70 odsto električne energije proizvodi sagorevanjem uglja za Srbiju je neophodno da ispoštuje direktive za zaštitu životne sredine i da razvija tržišta obnovljivih izvora energije. Filipović je podsetila da je u prethodnom periodu donet veliki set zakona za racionalno korišćenje resursa i zaštite životne sredine, kao i da EPS koji svoju proizvodnju struje većinom zasniva na uglju, trenutno razvija projekat vetroparka.

Milenko Todorović, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske je, pozdravljajući učesnike konferencije istakao da, “kada je reč o tržištu gasa i sigurnosti snabdevanja potrošača prirodnim gasom, Republika Srpska, kao i Bosna I Hercegovina ima samo jednu interkonekciju - i to sa Srbijom, u delu Šepka.

Milenko-Todorovic

“U okviru razvojnih projekata Republika Srpska zajedno sa Srbijom planira izgradnju još jednog magistralnog gasovoda Čenta-Novo Selo-Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad, kojim bi se obezbedilo snabdevanje prirodnim gasom potrošača kojima to nije bilo ranije omogućeno. Samim tim bi se povećala sigurnost snabdevanja prirodnim gasom svih potrošača Republike Srpske, kao i čitave BiH”, rekao je Todorović.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske je naglasio da su u toku intenzivni pregovori između Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije oko izgradnje novih hidroelektrana na Drini - HE Foča i HE Paunci na gornjem toku i četiri u donjem toku reke. “Realizacijom ovih projekata obezbedilo bi se sigurnije napajanje potrošača električnom energijom, te i povećala mogućnost za izvoz, dodao je Todorović napominjući da “Republika Srpska svoj energetski razvoj bazira na izgradnji sopstevnih kapaciteta. Izgradili smo Termoelektranu Stanari, koja je puštena u rad pre dve godine. Trenutno su u završnoj fazi razgovori sa kineskim investitorima za izgradnju dve hidroelektrane”.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Dejan Popović je rekao da razvoj privrede u Srbiji zavisi od izgradnje infrastrukture.

Dejan-Popovic

“Tržište se najbolje razvija tamo gde je i najbolje razvijana infrastruktura. Srbiji nedostaju interkonektori gasa ukoliko želi da razvija svoje tržište. Nadam se da će država u narednim godinama obezbediti jos takvih interkonektora”, naglasio je Popović I, pozdravljajući učesnike konferencije istakao značaj razmene iskustava u regionu.

Milan Zdravković, izvršni direktor JP Srbijagasa je na prvom panelu konferencije pod nazivom “Gasno tržište regiona Zapadnog Balkana i zaštita lokalnih potrošača”, istakao da je upravo infrastruktura ono što odvaja oblasti električne energije i prirodnog gasa. Pored toga, on je naglasio i značaj bezbednosti snabdevanja.

Milan-Zdravkovic

Odgovarajući na pitanja o mogućim novim gasnim rutama u region Zdravković je  istakao da će Srbija, u svakom slučaju, biti interesantna za trgovce gasom u budućnosti, a s obzirom na izgradnju novih pravaca snabdevanja, kakav je, primera radi, krak Srbija-Bugarska, koji bi trebalo da bude gotov u prvoj polovini 2022. godine.

Potpredsednik Hrvatske stručne udruge za plin Davor Matić preneo je iskustvo ove države po pitanju interkonekcija, zaštite potrošača, te samog tržišta. Hrvatska ima dve interkonekcije – jednu sa Slovenijom a drugu sa Mađarskom. Što je bila veća ponuda na tržištu, istakao je on, to se pojavljivalo više zainteresovanih proizvođača, odnosno smanjivana je cena gasa.

Davor-Matic

Goran Ašonja, izvršni direktor za tehničke poslove Gas Promet AD Istočno Sarajevo, koja se bavi isključivo transportom prirodnog gasa je istakao da Srbija, Hrvatska i BiH učestvuju na tržištu gasa EU tek sa jedan odsto.

Goran-Asonja

Gas Promet AD odgovoran je za transport oko 700 miliona kubika gasa godišnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...