Izložbe

AMBASADOR IRAKA: KULTURA JE PRVI KORAK

Uz zvuke laute iz Doma Vojske, filmske slike posleratnog Bagdada u Kinoteci, predavanje iračkih novinara na Fakultetu političkih nauka, ambasada je upriličila Drugu iračku nedelju kulture u prestonici. „Srpska javnost i dalje nije dovoljno informisana o modernom Iraku i našoj kulturi. Kad se pomene Bagdad, i dalje su prve asocijacije – rat, bombe, Sadam Husein“, rekao je ambasador Falah A. Abdulsada za BalkanMagazin (ilustracija: irački i srpski muzičari na sceni)

PIROTSKI ĆILIM

Pirotski ćilim se tka po strogo utvrdjenim pravilima i ima zaštićenu geografsku oznaku porekla. Vuna mora biti dobijena od ovaca iz pirotskog kraja, jer je oštra, jaka i omogućava tanko ispredanje niti što joj daje trajnost. Svaka šara ima svoju priču i simbol, pripisuju mu se i čudotvorna svojstva (foto: Prestolonaslednik - pripada grupi najstarijih šara sa srednjevekovnim ornamentima. Po nepisanom pravilu ćilim je uvek korišćen prilikom krunisanja vladara. Tada se proglašavao i naslednik prestola te je tako dobila ime prestolonaslednik)

RUSIJA KROZ OBJEKTIV

„Rusija. Novi pogled“, izložba ruskih fotografa može se videti u Beogradu pod otvorenim nebom, u podnožju Velikih stepenica, na prostoru Savskog šetališta

ŠETNJA BEOGRADOM

Izložba „Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“ autorke Nike Strugar (foto iz Muzeja Paje Jovanovića: salon u stilu Luja XV)

STRIP I SAVREMENA UMETNOST

Pariska fondacija Maison Rouge posvetila je izložbu Vraoum odnosu stripa i savremene umetnosti. Pariski Muzej primitivnih umetnosti organizovao je zanimljivu izložbu o Tarzanu. Poslednji album Animal'z, Enkija Bilala naćiće se 19. septembra na javnoj prodaji aukcijske kuće Artcurial. (ilusttracija: Enki Bilal, grafit i pastel, 28 x 41 cm, 6 000 / 8 000 €)

DUHOVNO I UMETNIČKO BLAGO BALKANA

Više od 80 dela, većinom iz sofijske Nacionalne galerije umetnosti, prvi put su napustila Bugarsku da bi bila prikazana u drugoj zemlji.

BAHA SU OBOŽAVALI, A MENDELSONA MRZELI

Originalna nemačka izložba otkriva kako je muzika slavnih kompozitora bila zloupotrebljavana u vreme vladavine Hitlera. Ekspoziciju u Eisanachu, rodnom mestu Johann-a Sebastian-a Bach-a, posećuju hijade turista (na slici: Bahova rodna kuća)

HOKUSAI, LUD ZA CRTANJEM

Dva veka po stvaranju, crteži i grafike Hokusaija nadilaze mode i ostaju kao jedna od značajnih umetničkih vrednosti čovečanstva

"OSA" I DALJE ZUJI

U beogradskom Košutnjaku 5. i 6. jula je održan "Vespa vikend"

MARIE-ANTOINETTE, INFANTILNA I NARCISOIDNA KRALJICA

Težište izložbe, sasvim opravdano, stavljeno je na zenit primenjenih umetnosti u Francuskoj, na izuzetan kvalitet prikazanih dela