Izložbe

Srpski dizajneri u finalu u Kini

Čak pet radova Dragane i Pavela Surovog našli su se u finalu
(ilustracija, dizajn postera za kompaniku Kidko)

Stvaranje kao bekstvo iz zatvora (i kristijanizacija Srbije)

„...Crtam i ne spavam a pišem vam ovako siromah o bogatsvu velikom“ (Kristijan Golubović, 2011.)
(foto, izložba u Alternativnom kulturnom centru Gračanica - Nenad Maksimović, direktor AKC Gračanica (levo), Kristijan Golubović, Goran Stojčetović)

Iza objektiva Pjera i Žila

Njihov čudan svet uglancanog kiča, nadahnut fotografijama Džejmsa Bidguda i bolivudskom ikonografijom, doživeo je veliku popularnost tokom devete decenije prošlog veka, a u zadnjih desetak godina, slava im je prešla granica Francuske
(foto, Pjer i Žil u pariskom studiju)

Izložba o Andriću u Madridu

Andrić je 1928. i 1929. godine bio na službi u Madridu, u vreme obeležavanja značajnog jubileja povodom 100 godina od smrti velikog slikara Franciska Goje, u Muzeju Prado
(foto, otvaranje izložbe u Madridu)

AMBASADOR IRAKA: KULTURA JE PRVI KORAK

Uz zvuke laute iz Doma Vojske, filmske slike posleratnog Bagdada u Kinoteci, predavanje iračkih novinara na Fakultetu političkih nauka, ambasada je upriličila Drugu iračku nedelju kulture u prestonici. „Srpska javnost i dalje nije dovoljno informisana o modernom Iraku i našoj kulturi. Kad se pomene Bagdad, i dalje su prve asocijacije – rat, bombe, Sadam Husein“, rekao je ambasador Falah A. Abdulsada za BalkanMagazin (ilustracija: irački i srpski muzičari na sceni)

PIROTSKI ĆILIM

Pirotski ćilim se tka po strogo utvrdjenim pravilima i ima zaštićenu geografsku oznaku porekla. Vuna mora biti dobijena od ovaca iz pirotskog kraja, jer je oštra, jaka i omogućava tanko ispredanje niti što joj daje trajnost. Svaka šara ima svoju priču i simbol, pripisuju mu se i čudotvorna svojstva (foto: Prestolonaslednik - pripada grupi najstarijih šara sa srednjevekovnim ornamentima. Po nepisanom pravilu ćilim je uvek korišćen prilikom krunisanja vladara. Tada se proglašavao i naslednik prestola te je tako dobila ime prestolonaslednik)

RUSIJA KROZ OBJEKTIV

„Rusija. Novi pogled“, izložba ruskih fotografa može se videti u Beogradu pod otvorenim nebom, u podnožju Velikih stepenica, na prostoru Savskog šetališta

ŠETNJA BEOGRADOM

Izložba „Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“ autorke Nike Strugar (foto iz Muzeja Paje Jovanovića: salon u stilu Luja XV)

STRIP I SAVREMENA UMETNOST

Pariska fondacija Maison Rouge posvetila je izložbu Vraoum odnosu stripa i savremene umetnosti. Pariski Muzej primitivnih umetnosti organizovao je zanimljivu izložbu o Tarzanu. Poslednji album Animal'z, Enkija Bilala naćiće se 19. septembra na javnoj prodaji aukcijske kuće Artcurial. (ilusttracija: Enki Bilal, grafit i pastel, 28 x 41 cm, 6 000 / 8 000 €)

DUHOVNO I UMETNIČKO BLAGO BALKANA

Više od 80 dela, većinom iz sofijske Nacionalne galerije umetnosti, prvi put su napustila Bugarsku da bi bila prikazana u drugoj zemlji.