Kina kao veliki kreditor Afrike

ML

Već više decenija je Afrika stabilni snabdevač Kine prirodnim izvorima, a Kina sa svoje strane investira tamo u infrastrukturu i socijalne službe
(ilustracija, Izložba kinesko-afričkih dostignuća u okviru inicijative „Pojas i put“ tokom treće Kinesko-afričke ekonomske i trgovinske izložbe u Čangši, centralna kineska provincija Hunan, 29. jun 2023. Sinhua/Chen Iehua)

Kina gradi svoj sve veći uticaj u svetu i preko zajmova koje daje siromašnim zemljama. Dvadesetak najvećih dužnika, među kojima je i evropska Belorusija, dužni su Kini oko 130 milijardi dolara, navodi se u studiji, urađenoj u Institutu za istočno-azijske zemlje u nemačkom Hajdelbergu.

Prošlo je već više od deset godina otkad je Kina pokrenula realizaciju svog projekta novog "Puta svile". Ova nova azijska velesila je, u nastojanju da poveća svoj uticaj, pozajmila drugim zemljama, ne samo onim u razvoju, više od bilion dolara.

Najveći dužnik Pekinga je Pakistan. Ta zemlja duguje petinu od 132 milijarde dolara koliko je Kina pozajmila dvadesetorici najvećih dužnika. To nije čitav dug koji ima ova veoma zadužena zemlja – prema  Kini je samo deseti deo njenog ukupnog duga. U slučaju Kambodže to je 40 podsto ukupnog duga.

Jedina zemlja iz Evrope koja je među 20 najvećih kineskih dužnika jeste Belorusija koja duguje Kini 3,9 milijardi dolara što čini oko 14 odsto svih njenih dugova inostranstvu.

kina-afrika-mapa

U 20 najvećih kineskih dužnika najviše je afričkih zemalja. Kineski pozajmice ovim zemljama nisu od juče, nego potiču još iz vremena odmah posle II svetskog rata.

Već više decenija je Afrika stabilni snabdevač Kine prirodnim izvorima, a Kina sa svoje strane investira tamo u infrastrukturu i socijalne službe. Na primer, 70-ih godina prošlog veka Kina je platila gradnju 1.860 kilometara železničke mreže i sama je tu mrežu u Tanzaniji i Zambiji i izgradila. Po tome uzoru platila je i realizovala mnoštvo infrastrukturnih projekata u ovom kontinentu. 

"Današnja bliskost i prijateljstvo Kine i afričkih zemalja zasnovano je na uzajamnosti", ističe Marina Rudiakova (Rudyakova), sinološkinja u Institutu za istočno-azijske zemlje. "Afričke zemlje dobijaju od Kine podršku u vidu investicija, trgovine i razvojne pomoći. A od njih Kina dobija političku podršku, na primer u glasanju u OUN, kada se radi o pitanjima koja su za Kinu važna“. 

Ova studija je utvrdila, između ostalog, i da je Kina u Africi izgradila ili rekonstruisala viđe od 15 parlamentranih zgrada i potom obezbeđivala njihovo održavanje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...