Jedan „Saudi Aramko“ vredan kao pet sledećih naftaša – zajedno

BM

Akcije „Saudi Aramko“, najvrednije kompanije na svetu, skočile su 10 odsto u prvim trenucima današnjeg trgovanja na berzi. Ako se rast nastavi i sutra „Saudi Aramko“ ima šanse da sa 1,88 biliona dolara dostigne vrednost od dva biliona - što je bio cilj saudijskog princa Mohamada bin Salmana.
(ilustracija: AP Photo/Amr Nabil)

Naftna kompanija „Saudi Aramko“ počela je danas trgovanje na berzi po prvi put, ostvarivši rast od 10 odsto u prvim momentima trgovanja i povećavši svoju vrednost na 1,88 biliona dolara. Tako je postala najvrednija kompanija na svetu listirana na berzi. Uz to, vrednija je od pet sledećih naftaša – zajedno.

Ukoliko se rast akcija nastavi i sutra, vrijednost kompanije premašiće dva biliona dolara, što je bio cilj saudijskog princa Mohamada bin Salmana, de fakto vladara ove zemlje, javljaju svetske agencije.

Naftni gigant u državnom vlasništvu započeo je trgovanje na saudijskoj berzi Tadavakul, posle početne javne ponude (postupak pred izlazak na berzu) od 25,6 milijardi dolara, prošle nedelje, koja je postavila rekord kao najveća u istoriji - tada je imao tržišnu vrednost od 1,7 biliona dolara. Trgovanje akcijama Aramka počelo je danas u 10:30 sati u Rijadu, javlja AP.

„Saudi Aramko“ je najavio prodaju 1,5 odsto svojih akcija po 32 saudijska rijala po akciji, odnosno 8,53 američkih dolara.

Aramko prodaje 0,5% svojih deonica pojedinačnim investitorima - od kojih su većina saudijski državljani, i 1% institucionalnim investitorima, od kojih su većina Saudijci ili imaju sedište u Zalivu.

Vrednost akcija „Saudi Aramko“ je odmah dostigla maksimalno dozvoljeni dnevni rast od 10 odsto, odnosno 35,2 rijala (9,39 dolara) po akciji, što ovu kompaniju čini vrednijom od najvećih pet naftnih kompanija na svetu zajedno: Ekson mobil, Total, Rojal Dač Šel, Ševron i BP.

„Saudi Aramko“ ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijskog kraljevstva. Osnovana je 1933. godine sa američkom „Standard Oilom“, a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnik 1980. godine.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da novac prikupljen prodajom tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mesta za milione mladih Saudijaca.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...