IRANSKO TEHNOLOŠKO DOSTIGNUĆE

Izvor:   Reuters

U Iranu se to što je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ubacio prve nuklearne gorive šipke proizvedene u Iranu u teheranski nuklearni reaktor, koji se koristi u istraživačke svrhe, proglašava velikim tehnološkim dostignućem, koje pokazuje da je ta zemlja ovladala čitavim ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva, uprkos oštrim sankcijama Zapada i UN

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ubacio je juče u teheranski nuklearni reaktor, koji se koristi u istraživačke svrhe, prve nuklearne gorive šipke proizvedene u Iranu, na ceremoniji koju je uživo prenosila državna televizija.

Iranska televizija je, prikazujući Ahmadinežada kako ubacuje gorive šipke u reaktor, navela da je to dokaz "postignuća iranskih naučnika".

U Iranu je ova procedura proglašena velikim tehnološkim dostignućem koje pokazuje da je ta zemlja ovladala čitavim ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva, uprkos oštrim sankcijama Zapada i UN, navode agencije.

Iran kaže da je primoran da sam proizvodi gorive šipke, pomoću kojih se reaktori snabdevaju gorivom, zato što zbog medjunarodnih sankcija ne može da ih kupuje na stranim tržistima. Ta zemlja je u januaru objavila da je proizvela prvu gorivu šipku.

U teheranskom reaktoru se tako, na primer, proizvode nuklearni izotopi za lečenje obolelih od raka. Bageri je rekao da će predsednik Mahmud Ahmadinedžad prisustvovati tom događaju u postrojenju s reaktorom, kome nestaje goriva, a koji je Iran dobio od Argentine ‘90-ih godina.

Diplomate: Iran precenjuje svoja dostignuća na nuklearnom planu

Ovaj potez je sračunat na to da pokaže svetu da pojačane sankcije uvedene Iranu nisu zaustavile njegov tehnički napredak i ojača poziciju Teherana na svakim eventualnim budućim pregovorima s velikim silama.

Diplomate kažu da je Iran i ranije precenjivao svoja dostignuća na nuklearnom planu da bi se suprotstavio zapadnim zemljama, koje ga optužuju za usavršavanje tehnologije za proizvodnju atomske bombe, što Teheran energično demnatuje.

U izveštaju RIA Novosti ne navode se detalji i nejasno je da li je ovo dostignuće povezano s prošlomesečnim saopštenjem o testiranju gorivnih šipki za atomske centrale.

Mark Hibs, atomski stručnjak pri Karnegijevoj zadižbini za međunarodni mir, kaže da ne veruje da iransko saopštenje označava masovnu proizvodnju nuklearnog goriva.

“Pre će biti da se ovde radi o laboratorijskoj proizvodnji jednog elementa za rekator,” ocenio je on.

Hibs ipak smatra da Teheran nije u stanju da pretvori uranijum u specijalno gorivo za reaktor.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...