Energetika

"KRADJA BEZ STIDA" UBRZAVA JUŽNI TOK I NABUKO

Pošto je Gasprom obustavio isporuke gasa Ukrajini a ova smanjila isporuke Evropi, obnovljene su priče o potrebi hitne izgradnje alternativnih gasovoda sa istoka na zapad (Foto: gasovod u ukrajinskom selu Bojarka, nadomak Kijeva pošto je ruski Gazprom prekinuo prvog dana 2009. godine isporuku gasa Ukrajini)

KABINET PREMIJERA DEMANTUJE "NEDOSTATKE UGOVORA" O PRODAJI NIS-A

Balkanamagazin objavio je u sredu 24.12. ove godine tekst "Neodstaci ugovora o prodaji 51% akcija NIS-a" a sada čitaocima dajemo na uvid kako je na to reagovao kabinet predsednika Vlade Srbije.

UGOVOR O PRODAJI NIS-A I OSPORAVANJA

Spisak osporavanja ugovora o prodaji NIS-a potiče, izgleda, iz Agencije za privatizaciju. Osporavanja koja su skoro u celini preneli neki mediji, nisu u skladu sa onim što zaista piše u ugovoru.

UGOVOR O PRODAJI I KUPOVINI AKCIJA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE a.d. NOVI SAD

od strane i između Republike Srbije i OAD Gazprom Nefta

NEDOSTACI UGOVORA O PRODAJI 51% AKCIJA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE A.D NOVI SAD

(orginalni dokument, bez navodjenja autora)

OSTVARENJE ENERGETSKOG SPORAZUMA

Ugovor za NIS, osnove nacrta budućeg ugovora za gasovod Južni tok kroz Srbiju i memorandum o izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski dvor biće potpisani najverovatnije 24. decembra ali, kao potencijalni datumi figuriraju i 26. i ponedeljak, 29. decembar. Usaglašavaju se slobodni termini srpskog predsednika Borisa Tadića i ruskog, Dmitrija Medvedeva.

POSLEDNJI DANI CENKANJA

U Novom Sadu danas će predstavnici Srbijagasa i Jugorosgasa potpisati aneks ugovora o isporukama prirodnog gasa Srbiji tokom 2009. godine a potpisivanje dokumenata kojima će se ozvaničiti početak realizacije međudržavnog energetskog sporazuma Srbije i Rusije biće upriličeno naredne nedelje, najverovatnije 23. decembra, u Moskvi.

RUSI NE ZATVARAJU SRPSKE RAFINERIJE

Predlog da se ugovor o prodaji 51 procenta Naftner industrije Srbije AD Gaspromnjeftu potpiše 17. decembra. Ako se do tada ne završe pregovori biće to 22. ili 23. decembra, u okviru Gasne konferencije, koja se tih dana održava u Moskvi.

DESTRUKTIVNA ENERGIJA SLABI

Ugovor o prodaji 51 procenta Naftne industrije Srbije AD biće potpisan do 20. decembra u Moskvi i pored svih pokušaja iz G 17 plus i LDP-a da se on “minira”, tvrde za Balkanmagazin u DS-u. U SPS-u su u oročavanju datuma malo oprezniji ali, ni oni ne strepe od toga da će lider G 17 plus, Mlađan Dinkić uz pomoć ostalih političkih protivnika aranžmana sa Rusijom, srušiti energetski sporazum sa Gazpromom

APEL ZA NAFTAGAS

Za razliku od političara koji se svađaju i menadžmenta Naftne industrije Srbije AD koji se ne oglašava oko spornih detalja u finišu pregovora za prodaju 51% NIS-a Gazpromnjeftu, Milan Lončarević, inženjer geologije u NIS Naftagasu javno upućuje apel srpskim pregovaračima po pitanju energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom