Kina pustila u rad najveću solarnu elektranu na svetu

ML

Nova kineska „solarka" ima snagu od pet gigavata i proizvodiće toliko električne energije koliko je dovoljno da zadovolji potrebe 10 miliona ljudi
(ilustracija, Kina: najveća solarka u svetu, u pustinji ujgurske oblasti Urumči, foto CGTN)

U severozapadnoj Kini puštena je u četvrtak u rad najveća solarna elektrana na svetu. Ova "solarka" ima snagu od pet gigavata, a solarni park se prostire na čak 2.000 kilometara kvadratnih i nalazi se u pustinji autonomne oblasti Sin-tiang. Proizvodiće, kako pišu češke "Hospodaržske novini" (Hospodarske noviny), toliko električne energije koliko je dovoljno da zadovolji potrebe 10 miliona ljudi tokom godine dana.

Ukupna, tj maksimalna snaga ove elektrane, iznosi pet gigavata s čime se može meriti sa čak pet velikih nuklearnih blokova. Na primer, češka nuklearka "Temelin" ima dva bloka, svaki po 1.125 megavata, tj ova solarka ima čak 2,5 puta veću snagu od ove nuklearke, koja, inače, spada među najveće u Evropi.   

Državna kineska energetska kompanija "Pauer Konstrakšn Koroprejšn of Čajna" (Power Construction Corporation of China), navela je u svom saopštenju da se ovaj gigantski solarni areal nalazi u pustinji nedaleko ujgurske oblasti Urumči. Očekuje se da će proizvoditi godišnje oko šest teravat-sati elektro-energije.

Dva dosad najveća svetska solarna projekta na svetu nalaze se, takođe, u Kini. Jedan od njih je projekat Ningxia Tenggeli kompanije Longyan Power Group, koji ima instalisanu snagu od tri gigavata i nalazi se u pustinji Tengeggeli u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija. Drugi je veliki solarni kompleks Golmud Wutumeirin u provinciji Čingčaj (Čchingchaj).

Kina ubrzano povećava snagu solarnih elektrana. Samo prošle godine ova zemlja je povećala snagu solarki na 217 gigavata, čime je prevazišla snagu solarnih sistema u Sjedinjenim Državama koji, prema agenciji Blumberg (Bloomberg), iznosi 175 gigavata. Ova azijska ekonomija je tako lane podigla svoje učešće u novim solarnim kapaciteta u svetu na 58 posto.

Kina, inače, spada među najveće zagađivače vazduha u svetu pa zato gradnjom obnovljivih izvora nastoji da smanji svoju zavisnost od uglja. No, ova zemlja, koja zbog dinamimičnog rasta ima sve veće potrebe za energijom, gradi i termo-elektrane čiju ukupnu snagu lane je povećala za 55 gigavata.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...