"Bela kuća" podržava gradnju novih nuklearnih centrala

ML

Bajdenova adminstracija treba da, u okviru podrške nuklearnoj energiji, objavi uskoro formiranje radne grupe koja će nastojati da nađe način kako da se smanje troškovi pri gradnji nuklearki
(ilustracija, Indija će razviti male modularne reaktore kapaciteta 300 MW, https://government.economictimes.indiatimes.com/news/technology/india-to-develop-small-modular-reactors-of-300-mw-capacity-to-fulfill-its-commitment-to-clean-energy-transition/95814209)

U "Beloj kući" sve izrazitije preovlađuje opredeljenje za gradnju novih nuklearnih centrala. To bi, kako javlja Rojters, trebalo da osigura isporuke električne energije bez emisija CO2 i pokrije rastuću tražnju za električnom energijom elektromobila i centara za čuvanje podataka. A ove elektrane mogle bi znatno pomoći da se ispuni glavni ekonomski cilj predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji namerava da „dekarbonizuje“ ekonomiju, ako je to moguće, već do 2050.    

Na podršku gradnji nuklearki odmah su počeli reagovati kritičari koji se boje nagomilavanja radio-aktivnog otpada i upozoravaju pred mogućim rizicima u pogledu ljudskog zdravlja i prirode, posebno opasnim u slučaju havarija ili kvarova.

Bajdenova adminstracija treba ovih dana da u okviru podrške nuklearnoj energiji objavi formiranje nove radne grupe koja će nastojati da nađe način kako da se smanje troškovi i prekoračenja pri gradnji nuklearki. Prema Rojtersu, ova grupa će se sastojati od stručnjaka za klimu, nauku i energetsku politiku Bele kuće i Ministarstva energetike. Grupa treba da saradjuje sa građevinskim firmama, sindikatima i nevladinim organizacijama.

Prema informacijama iz Vašingtona, električnu energiju će isporučivati, takođe, i mali modularni nuklearni reaktori i mikroreaktori - njihove isporuke su bolje zaštićene od kibernetskih napada i prirodnih katastrofa. Ministarstvo energetike objavilo je ovim povodom dokument koji objašnjava i ističe pojačanu bezbednost savremnih reaktora.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...