V. Britanija: Nova nuklearka gradiće se na velškom ostrvu Inglsej

ML

Počeli su pregovori o gradnji nuklearke sa stranim energeteskim kompanijama. Britanska vlada nije dosad saopštila s kojim firmama pregovara ali se pretpostavlja da je reč o južno-korejskoj kompaniji
(ilustracija, Zgrada sedišta državne kompanije Korea Electric Pover Corp. u Nadžu, provincija Južna Džela, izvor, agencija Yonhap)

Vlada Velike Britanije, kako javlja Rojters, izabrala je lokaciju za novu nuklearnu centralu. Kako je saopšteno, biće u Severnom Velsu, na ostrvu Inglsej (Anglesey), a već su počeli i pregovori sa stranim energeteskim kompanijama o gradnji nuklearke.  

U okviru nastojanja za ispunjenje klimatskih ciljeva i povećanja energetske bezbednosti V. Britanija planira da do 2050. poveća kapacitet svojih nuklearnih centrala na 24 gigavata, tojest za četvrtinu više od sadašnjih kapaciteta. Sada nuklearke učestvuju sa 14 posto u proizvodnji električne energije.

Na priobalnoj lokaciji Vilfa (Wylfa) na ostvrvu Inglsej se već nalazi nuklearna centrala koja je proizvodila struju u periodu od 1971. do 2015. tj čitavih 44 godina. Nova centrala na ovoj lokaciji, kako se planira, proizvodila bi dovoljno električne energije za oko šest miliona domaćinstava, čitavih 60 godina. Po svojim kapacitetima slična je projektima Hinkli (Hinkley) i Sizvel (Sizewell)

Japanska kompanija Hitači (Hitachi) je 2020. odustala od gradnje nuklearke na lokalitetu Vilfa (Wylfa) jer joj nije pošlo za rukom da nađe privatne investitore niti da osigura dovoljnu finansijsku podršku vlade u Londonu. Britanska vlada nije dosad saopštila s kojim firmama pregovara o realizaciji ovog projekta. List Fajnešnel tajms (The Financial Times-FT) početkom ovog meseca je objavio da s vladom pregovara o gradnji ove nuklearke južno-korejska kompanija Korea ilektrik pauer (KEPCO - Korea Electric Power Corporatin).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...