Ugalj iz uvoza poskupljuje proizvodnju električne energije 2,5 puta

Autor:   BM

Elektroprivreda Srbije za potrebe predstojeće zimske sezone ne može da obezbedi dovoljno uglja za proizvodnju električne energije iz sopstvenih kopova i prinuđena je da ga uvozi iz okruženja. Kako navodi Demostat u analizi, to je znatno povoljnija opcija od toga da električnu energiju uvozi u zimskom periodu kada je ona najskuplja. Ali to i to košta,tako da će energija proizvedena iz uvezenog uglja biti 2-2,5 puta skuplja nego da je korišćen samo ugalj sa površinskih kopova u vlasništvu EPS. (Foto: Pixabay)

Neodgovorno rukovođenje, zbog čega teren na kopovima „Kolubare“ nije blagovremeno pripremljen za iskopavanje uglja, u periodu dok je direktor EPS bio Milorad Grčić, koji je u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju, preduzeće će, kako tvrde upućeni, koštati između 280 do 300 miliona evra, koliko će EPS biti prinuđen da plati za uvoz uglja koji mu nedostaje za proizvodnju struje tokom naredne dve zimske sezone, navodi se u analizi Demostata, a prenosi Fonet.

Ugalj iz uvoza poskupljuje proizvodnju električne energije 2,5 puta
Sem uvoza iz Crne Gore i BiH, razmišlja se i o uvozu uglja sa Kosova, Rumunije i Bugarske,
s tim da bi transport u tom slučaju povećao troškove uvoza. (Foto: Pixabay)

Uvoz neophodan

U “Kolubari” bi do kraja leta trebalo da se kopa 80.000 tona uglja dnevno, ali to je nedovoljno, zbog čega je neophodan uvoz.

Za proizvodnju jednog megavata električne energije u proseku je potrebno 1,6 miliona tona uglja, zbog čega je ugovoren uvoz 300.000 tona iz Pljevalja u Crnoj Gori i 100.000 iz Banovića u Bosni i Hercegovini.

Taj ugalj je kvalitetniji od onog koji se proizvodi u površinskim kopovima EPS, što će obezbediti podizanje kvaliteta domaćeg uglja i smanjiti upotrebu mazuta.

Razmišlja se i o uvozu uglja sa Kosova, a u opticaju je i nabavka tog energenta iz Rumunije i Bugarske, ali problem u tom slučaju predstavlja transport koji povećava troškove uvoza, navodi Demostat.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...