Električna energija skuplja do 20 odsto

Autor:   BM

Кrupne greške u upravljanju Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom došle su na naplatu tokom svetske energetske krize i ukupni gubici EPS i Srbijagasa su tokom prošle zime iznosili oko milijardu evra, a dosadašnji način vođenja EPS i Elektrodistribucije ne sme se više tolerisati, poručio je Fiskalni savet i savetovao poskupljenje električne energije od 15 do 20 odsto. U Analizi o strukturnim problemima srpske energetike u svetlu globalne krize, Savet ukazuje da je to potreban, ali ne i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS. (Foto: Pixabay)

Neophodno je da električna energija za domaćinstva i privredu poskupi od 15 do 20 odsto, dok bi cena gasa za domačinstva trebalo da bude i 65 do 70 odsto viša, piše Fiskalni savet u U analizi  “Strukturni problemi srpske energetike u svetlu globalne krize: Uzroci, trošкovi i moguća rešenja".

Prema proceni Fiskalnog saveta, ovakvo povećanje bi zaustavilo trenutno finansijsko “krvarenje” preduzeća, ali je i ekonomski opravdano, jer sadašnja cena za domaćinstva nije na ekonomski odgovarajućem nivou, a podstiče i neracionalnu potrošnju.

Pritom, kako ocenjuje Savet, “čak i sa ovakvim povećanjem, cena za domaćinstva u Srbiji ostala bi među najnižim u Evropi, uz Gruziju i Ukrajinu.“

Toliko povećanje cene električne energije povećalo bi, prema analizi, prihode preduzeća za 350 do 400 miliona evra, što bi, uz ostale kratkoročne mere, bilo dovoljno da EPS pregura sledeću grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja, naveo je Fiskalni savet, prenosi Fonet.

Električna energija skuplja do 20 odsto
Fiskalni savet smatra da je povećanje cene električne energije ekonomski opravdano,
jer je sadašnja cena niska i podstiče neracionalnu potrošnju. (Foto: Pixabay)

Rast cena, napominju u Savetu, nije dovoljan za oporavak EPS. Na to, kako se navodi ukazuje i  iskustvo iz 2013. godine, kada su se nova finansijska sredstva odlila na brojne neracionalnosti, proizvodnja je opadala i preduzeće je nastavilo postepeno da se urušava. “Zbog toga, novo povećanje cena može biti samo manji deo sveobuhvatnih mera, jer je u protivnom besmisleno", ocenili su u Fiskalnom savetu.

Ukazali su da se, pre svega, misli na mere privremenog zamrzavanja mase zarada u preduzeću, povećanu kontrolu javnih nabavki, kao i otpočinjanje brojnih srednjeročnih reformi.

Električna energija skuplja do 20 odsto
Predloženo povećanje cene bi povećalo prihode preduzeća za 350 do 400 miliona evra,
što bi bilo dovoljno da EPS pregura sledeću grejnu sezonu. (Foto: Pixabay)

Osvrćući se na podatak od milijardu evra gubitaka tokom prošle grejne sezone, u Fiskalnom savetu su precizirali da je, od dosad napravljenih gubitaka, približno polovinu već finansirao državni budžet dotacijama Srbijagasu.

"Preostalih 500 miliona evra platio je zasad EPS, mahom uzimajući kredite za likvidnost. Pitanje je, međutim, da li će i ovaj dug EPS-a u jednom trenutku pasti na teret poreskih obveznika, jer je trenutno poslovanje te kompanije neodrživo", zaključio je Fiskalni savet u analizi.

Kako se ističe, dosadašnji način vođenja EPS ne sme se tolerisati,  pri čemu se navodi i da su gubici i krađa električne energije dostigli 12 odsto, što je dvostruko više od zemalja sa kojima Srbija može da se poredi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...