Francuska vlada priprema potpunu nacionalizaciju EDF

M.L.

Kompanija je u velikom kašnjenju i prekoračenju budžeta za gradnju elektrana u Francuskoj i V.Britaniji
(ilustracija, Akcije ove kompanije odmah su naglo skočile posle vesti da država namerava da ovlada sa 100 posto kapitala EdF)

Francuska vlada priprema potpunu nacionalizaciju energetske kompanije EdF (Electricite de France), izjavila je sinoć, kako prenosi AFP, francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne). Akcije ove kompanije, u kojoj država sada drži udeo od 84 posto, odmah su potom naglo skočile.

"Potvrđujem vam danas da država namerava da ovlada sa 100 posto kapitala EdF", izjavila je Born u donjem domu francuske skupštine.

EdF je u velikom kašnjenju i prekoračenju budžeta za gradnju elektrana u Francuskoj i V.Britaniji. Kompanija je suočena, takođe, s problemom korozije u nekim od svojih starijih reaktora. Čak polovina reaktora sada ne radi.

Ovu kompaniju je posebno pogodilo pravilo, koje je utvrdila vlada, da se električna energija mora prodavati konkurentima sa popustom. To je uvedeno u aprilu pred predsedničke izbore u kojima je Emaniel Makron (Emanuel Macron) dobio novi predsednički mandat. Kako se tumači, time je hteo da da smiri gnev javnosti zbog sve većih računa za električnu energiju.

U EdF-u procenjuju da je ovo pravilo smanjilo prihod kompanije sa čak 18,5 milijardi evra i računaju s tim da će prodaja struje uz popust stajati državu 10,2 milijarde evra. A dug kompanije će se povećati za 40 posto tj na više od 61 milijardu evra.

Mogućnost da se EDF sasvim nacionalizuje Makron je naznačio još početkom ove godine. Kako se smatra, on namerava da od ove kompanije učini glavni oslonac novih investicija u nuklearne reaktore.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...