Trajanje starih nuklearnih centrala se može produžiti na čak 80 godina?

M.L.

Nema jedinstva u EU oko toga da li se energija atoma smatra za čisti izvor električne energije
(ilustrtacija, Generalni direktor Agencije za nuklearnu energiju (NEA) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Villiam D. Magvood)

Gradnja novih nuklearnih centrala nije više moguća bez učešća države. To tvrdi Vilijam Magvud (Wiliam Magwod) direktor Agencije za nuklearnu energiju pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u intervjuu češkom listu Hospodaržske novini (Hospodarske noviny- HN). Doba kada je to bilo moguće je prošlo još pre pet-šest godina.

Na energiju iz atoma računa već godinama sve više zemalja, pre svega usled nastojanja da se ograniče emisije staklene bašte, a sada i usled potrebe da se smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva. Izuzetak od toga je jedino Nemačka koja, bar zasad, ne odustaje da prema planu, još ove godine, ugasi i poslednje nuklearke.

Gradnja novih nuklearki je, međutim, veoma skupa i stalno ubrzano poskupljuje tako da ovaj ekspert preporučuje kao glavni pravac razvoja nuklearne energetike - produžavanje trajnosti postojećih nuklearki. Utoliko više što što je sve više procena da bi trajanje starih nuklearki moglo da se produži na čak 80 godina što bi moglo da bude velika pomoći u ispunjavanju obaveza u smanjenju CO2.

Problem u ovome, međutim, može biti što nema jedinstva u EU oko toga da li se jezgro atoma smatra za čisti izvor električne energije. Dva ključna odbora u Evropskom parlamentu su nedavno odbacili predlog da se privremeno proglasi energija iz atoma, kao i gasa, za ekološki čiste izvore. Nije, međutim, isključeno da se u narednom periodu usvoji takav predlog koji najviše podržava Francuska. Utoliko više što se ne vidi brzi kraj energetske krize, pojačane ratom u Ukrajini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...