Srbija da gradi nuklearke

Autor:   BM

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da je nuklearna energija "najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije" i zato Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti. (Foto: Pixabay)

Popović je u obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju naveo da će potrebe za električnom energijom u sledećih 15 godina porasti za50 odsto, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna", kazao je Popović dodajući da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje električnom energijom za privredu i građane.

Izgradnja nuklearne elektrane značajno bi doprinela i povećanju zapošljavanja, jer kako navodi, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.

Srbija da gradi nuklearke
(Izvor: Pixabay)

Centar za nuklearne tehnologije

Ranije danas ministar je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji, preneo je Fonet.

Popović je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine, a da će to značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u zemlji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...