Bez sloge oko nuklearki i emisionih dozvola

M.L.

U Evropskoj komisiji ipak, kako se nagoveštava, priprema se sistemska podrška energiji iz atoma i gasa
(foto, Brussels, 16.12.2021 - samit- lidera EU: Emmanuel Macron)

Višečasovna noćašnja rasprava na briselskom samitu EU o nuklearnoj energiji i emisionim dozvolama okončana je bez dogovora, izjavio je jutros češki premijer (u ostavci) Andrej Babiš.

Kako javlja češka agencija ČTK, raspravu o tome je inicirala grupa zemalja, među njima i Češka, predlažući da Evropska komisija (EK) uvrsti investicije u nuklearne centrale u "zelene". Tradicionalno kritička prema nuklearkama, tome se suprostavila Austrija, zajedno sa Nemačkom i Luksemburgom. Predsednici država i vlada nisu se složili ni u pogledu regulacije tržišta emisionih dozvola, na čemu su posebno insistirale Češka i Poljska.

Ipak, kako je izjavio Babiš, ne radi se o neuspehu jer je šefica Komisije Ursula fon (von) der Lejen (Leyen), bez obzira na zaključke samita, obećala da će energija iz atoma kao i iz gasa, biti uvrštena na spisak ekoloških izvora.

"Ona je to više puta obećala i ona će to učiniti. Nema drugu mogućnost", zaključio je češki premijer.

Komisija je najavila da će sistem, nazvan taksonomija, usmeriti investitore prema tehnologijama u koje će se isplatiti ulaganja. EK treba da sistem predstavi naredne sedmice i, prema dosadašnjim izjavama čelnika Unije, treba računati na podršku energiji iz atoma i gasa. Austrijska vlada je tim povodom već zapretila da će se obratiti sudu.

Rasprava na samitu pokazala je da postoji i veliko neslaganje oko emisionih dozvola za koje se u nekoliko zemalja smatra da ne treba i da nikad nije ni trebalo da budu na tržištu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...