Ekologija

Svađa oko zaštite klime od avionskih letova

Mlazni avioni spadaju u najveće zagađivače vazduha. Evropska unija je zbog toga uvela pravila kojima nastoji da ovakvo zagađenje ograniči. U Moskvi se juče održala međunarodna konferencija vazduhoplovnih udruženja koje se toj odluci protive.

Karneval u Riju – samba na tonama otpada

Tokom četiri dana karnevala u Rio de Žaneiru ovaj grad poseti do pet miliona turista. Oni iza sebe ne ostavljaju samo velike količine novca već pre svega tone i tone raznovrsnog otpada.

Koliko su štetni tragovi aviona?

U utorak se u Moskvi sastaju predstavnici država koje odbijaju plaćanje poreza na emisije štetnih gasova u vazdušnom saobraćaju. Oni žele da se dogovore oko strategije kojom će se boriti protiv te mere.

Sneg “pročistio” vazduh u Beogradu

Sneg, koji je u poslednje vreme mnogo padao u Beogradu, doprineo je poboljšanju kvaliteta vazduha.

OSTRVU ĐILJO PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA

Brodolom broda "Kosta Konkordija" predstavlja "veoma veliki rizik" za životnu sredinu ostrva Điljo, zbog čega je "intervencija neophodna", izjavio je u ponedeljak italijanski ministar ekologije Koradi Klini.

KASTRO BRINE O EKOLOGIJI

Bivši kubanski lider Fidel Kastro je kritikovao tehnologiju za eksploataciju škriljaca, koja podrazumeva korišćenje vode, peska i hemikalija kojima se razbija kamen kako bi se došlo do "zarobljenog" gasa.

FOND ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ULAŽE U ENERGETSKU EFIKASNOST

Fond za zaštitu životne sredine Srbije u ovom trenutku raspolaže sa pet milijardi dinara i jedna od važnijih stvari koju će finansirati u 2012. jeste poboljšanje energetske efikasnosti objekata, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

ZA ČISTIJE PANČEVO

Počeli radovi na daljoj gasifikaciji Pančeva, što će doprineti rešavanju ekoloških problema ovog grada

PRISILNO SMANJENJE POTROŠNJE ENERGIJE?

Brisel imperativno traži štednju od energetskih kompanija

DA OBRENOVČANI LAKŠE DIŠU

Japanskim zajmom od oko četvrt milijarde evra biće finansiran projekat odsumporavanja dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. Ovo će biti najveća investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.