Ekologija

KASTRO BRINE O EKOLOGIJI

Bivši kubanski lider Fidel Kastro je kritikovao tehnologiju za eksploataciju škriljaca, koja podrazumeva korišćenje vode, peska i hemikalija kojima se razbija kamen kako bi se došlo do "zarobljenog" gasa.

FOND ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ULAŽE U ENERGETSKU EFIKASNOST

Fond za zaštitu životne sredine Srbije u ovom trenutku raspolaže sa pet milijardi dinara i jedna od važnijih stvari koju će finansirati u 2012. jeste poboljšanje energetske efikasnosti objekata, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

ZA ČISTIJE PANČEVO

Počeli radovi na daljoj gasifikaciji Pančeva, što će doprineti rešavanju ekoloških problema ovog grada

PRISILNO SMANJENJE POTROŠNJE ENERGIJE?

Brisel imperativno traži štednju od energetskih kompanija

DA OBRENOVČANI LAKŠE DIŠU

Japanskim zajmom od oko četvrt milijarde evra biće finansiran projekat odsumporavanja dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. Ovo će biti najveća investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

EKOLOGIJA UGROŽAVA KONKURENTNOST RAFINERIJA U EU

Nafta će ostati glavni energent za transport 2050. godine i pored toga što neke strategije i ekološki propisi Evropske unije smanjuju konkurentnost rafinerija. Rafinerije će imati budućnost i ako smanje kapacitete ako u EU bude očuvana konkurentnost i osigurana održivost dugoročnih investicija

EBRD, IPAK, ODOBRIO KREDIT KOLUBARI

I pored protesta dela građana Vreoca zbog iseljavanja mesnog groblja EBRD je odobrila EPS-u kredit od 80 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara".

SIMENSOVA INICIJATIVA ZA GRADOVE

Kompanija Siemens pokrenula je Inicijativu za rešavanje infrastrukturnih problema u 16 gradova centralne i istočne Evrope, nudeći im rešenja za „pametne mreže”, transport budućnosti, kao i inovativna rešenja za napajanja.

EMISIJA ŠTETNIH GASOVA U PORASTU

Emisija gasova s efektom staklene bašte se ne smanjuje, nego se povećava, uprkos dvadesetogodišnjem trudu, pokazao je najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA).

SMANJENJE UTROŠKA ENERGIJE

Skup na temu „Smanjenjem potrošnje energije do efikasnije privrede“ biće održan u utorak, 1. februara od 10 do 12 časova u Medija centru u Beogradu, Terazije 3/II.