Ekologija

Počinje sanacija splitske crne ekotačke

Za sanaciju splitskog ekološkog problema - deponije Karepovac potrebno je 60 miliona evra. Pripremni radovi treba da počnu krajem ove godine.

BP dogovorio plaćanje odštete ribarima

U vansudskom postupku BP dogovorio plaćanje odštete ribarima koji su tužili ovu kompaniju zbog štete nastale nakon izlivanja nafte u Meksičkom zalivu. Preostaje nagodba sa američkom vladom I firmama, koje su radile na bušotini

I u Srbiji eko standardi EU

Srbija je spremna da sa EU pregovara o ekologiji. Trenutno su najveći izazovi zaštite životne sredine u Srbiji u oblasti zaštite voda, klimatskih promena i jačanje kontrole i nadzora sprovođenja zakona

“Zelena” radna mesta

Ulaganjem 10,5 milijardi evra u zaštitu životne sredine u Srbiji bi moglo da se otvori 2.000 novih radnih mesta

Uskoro Evropska nedelja mobilnosti 2011.

Dodela nagrada na „Evropskoj nedelji mobilnosti 2011.“ održaće se 5. marta 2012. godine u Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu. U užem izboru su dva hrvatska grada – Zagreb i Labin

Otpad iz Japana stigao do SAD

Japanski cunami od marta prošle godine, koji je nastao usled zemljotresa snage devet stepeni, povukao je u Tihi okean između tri i četiri miliona tona otpada nastalog od uništenih pristaništa i kuća, a jedan deo toga je, kako se veruje, stigao do obala SAD.

Međunarodni sajam ekologije u Beogradu 1. i 2. marta

Cilj Međunarodnog sajma ekologije "Eco-expo 2012" je promocija zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i popularizacija tih oblasti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Opasno nasleđe Fukušime

Veliki cunami i izlivanje radijacije iz nuklearne centrale „Fukušima 1“ doneli su mnoštvo teških iskušenja za državu i narod Japana. Godinu dana posle nesreće, jedan od najvećih problema je uklanjanje ogromne količine ruševina, zagađene radijacijom iz elektrane.

Svetska banka apeluje za spas okeana

Svetska banka, u saradnji s vladama, naučnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i privatnim sektorom želi da prikupi 1,2 milijarde dolara za zdrava i održiva mora i okeane.

Smederevo traži novog partnera za otpad

Zbog visoke cene nadoknade iznošenja i deponovanja smeća francuski konzorcijum "Sade CGTH Girus Waste Initiatives Development" neće biti strateški partner za održavanje čistoće i upravljanja komunalnim otpadom u Smederevu, saopštio je predsednik Komisije za izbor strateškog partnera Milija Barović.