Ekologija

Međunarodni sajam ekologije u Beogradu 1. i 2. marta

Cilj Međunarodnog sajma ekologije "Eco-expo 2012" je promocija zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i popularizacija tih oblasti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Opasno nasleđe Fukušime

Veliki cunami i izlivanje radijacije iz nuklearne centrale „Fukušima 1“ doneli su mnoštvo teških iskušenja za državu i narod Japana. Godinu dana posle nesreće, jedan od najvećih problema je uklanjanje ogromne količine ruševina, zagađene radijacijom iz elektrane.

Svetska banka apeluje za spas okeana

Svetska banka, u saradnji s vladama, naučnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i privatnim sektorom želi da prikupi 1,2 milijarde dolara za zdrava i održiva mora i okeane.

Smederevo traži novog partnera za otpad

Zbog visoke cene nadoknade iznošenja i deponovanja smeća francuski konzorcijum "Sade CGTH Girus Waste Initiatives Development" neće biti strateški partner za održavanje čistoće i upravljanja komunalnim otpadom u Smederevu, saopštio je predsednik Komisije za izbor strateškog partnera Milija Barović.

Kina pozvala EU da ukine ekološku taksu u aviosaobraćaju

Kina smatra da primena sistema Evropske unije neće samo poremetiti konkurentnost i razvoj avioindustrije i predstavljati teret za putnike, već će takođe ugroziti poverenje, koje je osnova globalnog odgovora na klimatske promene

Italija traži nadoknadu

Italijanska vlada je preduzela pravne korake protiv vlasnika turističkog broda „Kosta konkordija”, koji se 13. januara nasukao kod ostrva Điljo, radi isplate nadoknade zbog moguće ekološke štete i troškova koje je imala u poslovima oko olupine, saopšteno je u Rimu.

Novi skandal sa spornim uzrokom zagrevanja klime

U Sjedinjenim američkim državama otkrivena su dokumenta jedne grupe stručnjaka koja pokazuju da oni žele da utiču na to koliko je i kako ta tema uključena u obrazovanje.

Srbija izvozi tone medicinskog otpada

Godišnje izvezemo stotine tona medikamenata kojima je istekao rok. U zavisnosti od vrste otpada, po kilogramu plaćamo od 200 do 500 dinara

Ekologija puni džepove funkcionera

Iz gradskog budžeta Čačka za ovu godinu opredeljeno je neverovatnih 40 miliona dinara za ekološke projekte.

Biološki sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u Mađarskoj

Zahvaljujući međunarodnom projektu, koji je Evropska unija sufinansirala preko programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, vojvođansko mesto Ada i pogranično mađarsko mesto Morahalom dobili su 1,2 miliona evra za modernizaciju prečišćavanja otpadnih voda