Ekologija

“Zelena” radna mesta

Ulaganjem 10,5 milijardi evra u zaštitu životne sredine u Srbiji bi moglo da se otvori 2.000 novih radnih mesta

Uskoro Evropska nedelja mobilnosti 2011.

Dodela nagrada na „Evropskoj nedelji mobilnosti 2011.“ održaće se 5. marta 2012. godine u Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu. U užem izboru su dva hrvatska grada – Zagreb i Labin

Otpad iz Japana stigao do SAD

Japanski cunami od marta prošle godine, koji je nastao usled zemljotresa snage devet stepeni, povukao je u Tihi okean između tri i četiri miliona tona otpada nastalog od uništenih pristaništa i kuća, a jedan deo toga je, kako se veruje, stigao do obala SAD.

Međunarodni sajam ekologije u Beogradu 1. i 2. marta

Cilj Međunarodnog sajma ekologije "Eco-expo 2012" je promocija zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i popularizacija tih oblasti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Opasno nasleđe Fukušime

Veliki cunami i izlivanje radijacije iz nuklearne centrale „Fukušima 1“ doneli su mnoštvo teških iskušenja za državu i narod Japana. Godinu dana posle nesreće, jedan od najvećih problema je uklanjanje ogromne količine ruševina, zagađene radijacijom iz elektrane.

Svetska banka apeluje za spas okeana

Svetska banka, u saradnji s vladama, naučnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i privatnim sektorom želi da prikupi 1,2 milijarde dolara za zdrava i održiva mora i okeane.

Smederevo traži novog partnera za otpad

Zbog visoke cene nadoknade iznošenja i deponovanja smeća francuski konzorcijum "Sade CGTH Girus Waste Initiatives Development" neće biti strateški partner za održavanje čistoće i upravljanja komunalnim otpadom u Smederevu, saopštio je predsednik Komisije za izbor strateškog partnera Milija Barović.

Kina pozvala EU da ukine ekološku taksu u aviosaobraćaju

Kina smatra da primena sistema Evropske unije neće samo poremetiti konkurentnost i razvoj avioindustrije i predstavljati teret za putnike, već će takođe ugroziti poverenje, koje je osnova globalnog odgovora na klimatske promene

Italija traži nadoknadu

Italijanska vlada je preduzela pravne korake protiv vlasnika turističkog broda „Kosta konkordija”, koji se 13. januara nasukao kod ostrva Điljo, radi isplate nadoknade zbog moguće ekološke štete i troškova koje je imala u poslovima oko olupine, saopšteno je u Rimu.

Novi skandal sa spornim uzrokom zagrevanja klime

U Sjedinjenim američkim državama otkrivena su dokumenta jedne grupe stručnjaka koja pokazuju da oni žele da utiču na to koliko je i kako ta tema uključena u obrazovanje.