Ekologija

Smederevo traži novog partnera za otpad

Zbog visoke cene nadoknade iznošenja i deponovanja smeća francuski konzorcijum "Sade CGTH Girus Waste Initiatives Development" neće biti strateški partner za održavanje čistoće i upravljanja komunalnim otpadom u Smederevu, saopštio je predsednik Komisije za izbor strateškog partnera Milija Barović.

Kina pozvala EU da ukine ekološku taksu u aviosaobraćaju

Kina smatra da primena sistema Evropske unije neće samo poremetiti konkurentnost i razvoj avioindustrije i predstavljati teret za putnike, već će takođe ugroziti poverenje, koje je osnova globalnog odgovora na klimatske promene

Italija traži nadoknadu

Italijanska vlada je preduzela pravne korake protiv vlasnika turističkog broda „Kosta konkordija”, koji se 13. januara nasukao kod ostrva Điljo, radi isplate nadoknade zbog moguće ekološke štete i troškova koje je imala u poslovima oko olupine, saopšteno je u Rimu.

Novi skandal sa spornim uzrokom zagrevanja klime

U Sjedinjenim američkim državama otkrivena su dokumenta jedne grupe stručnjaka koja pokazuju da oni žele da utiču na to koliko je i kako ta tema uključena u obrazovanje.

Srbija izvozi tone medicinskog otpada

Godišnje izvezemo stotine tona medikamenata kojima je istekao rok. U zavisnosti od vrste otpada, po kilogramu plaćamo od 200 do 500 dinara

Ekologija puni džepove funkcionera

Iz gradskog budžeta Čačka za ovu godinu opredeljeno je neverovatnih 40 miliona dinara za ekološke projekte.

Biološki sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u Mađarskoj

Zahvaljujući međunarodnom projektu, koji je Evropska unija sufinansirala preko programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, vojvođansko mesto Ada i pogranično mađarsko mesto Morahalom dobili su 1,2 miliona evra za modernizaciju prečišćavanja otpadnih voda

Izbegnuta ekološka katastrofa u Brčkom?

Da li je u Brčkom izbegnuta ekološka katastrofa ili je reč o providnim ucenama. Dug za struju ugušen amonijakom?

Velike kompanije treba da štite klimu

Ujedinjene nacije žele da se velike svetske kompanije aktivno uključe u procese kojima se doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i sprečavaju klimatske promene.

Svađa oko zaštite klime od avionskih letova

Mlazni avioni spadaju u najveće zagađivače vazduha. Evropska unija je zbog toga uvela pravila kojima nastoji da ovakvo zagađenje ograniči. U Moskvi se juče održala međunarodna konferencija vazduhoplovnih udruženja koje se toj odluci protive.