Analize

Gasprom i Poljska: Različita tumačenja cene gasa

Najveća poljska naftna i gasna kompanija PGNiG je saopštila da njen najveći dobavljač, ruski Gasprom, predložio povećanje cene gasa, što smatra neosnovanim prema postojećem ugovoru o dugoročnoj isporuci. U Gaspromu ističu da je upravo ugovor osnov za reviziju cene energenta. (foto: Gasovod Jamal, Gasprom)

Prvi kinesko-američki ugovor o LNG-u posle trgovinskog rata

Kina je potpisala prvi ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američkog izvoznika otkako je trgovinski rat između dve zemlje poremetio isporuke, izveštava Blumberg, ocenjujući to nagoveštajem moguće normalizacije kinesko-američkih poslovnih i političkih odnosa. (foto, Bloombeg)

Francuska kompanija odustaje od američkog gasa

Francuska multinacionalna kompanija “Endži” odustala je od kupovine američkog tečnog prirodnog gasa na zahtev Vlade te zemlje. Na taj način prekinuti su pregovori sa američkom kompanijom “NekstDekejd” o sedam milijardi vrednom ugovoru za snabdevanje LNG-om iz terminala za ukapljavanje u Teksasu. Mogući razlog za prekid pregovora je proizvodnja gasa metodom hidrauličkog lomljenja, što je izuzetno štetno po životnu sredinu. (foto, Pixabay)

I Poljska počinje da se okreće od zavisnosti od uglja

Više od 80 hiljada radnih mesta u poljskim rudnicima – zatvara se, uz obećanje rudarima da će preko države dobijati drugi posao
(ilustracija, Termoelektrana Belhatov u Poljskoj, najveći pojedinačni zagađivač u EU)

Prva Prethodna
7/7
Poslednja Sledeća