Analize

SAD se zalažu za izgradnju gasovoda Istočni Mediteran

Sjedinjene Države podržavaju izgradnju podmorskog gasovoda koji bi Evropu snabdevao prirodnim gasom iz istočnog Mediterana, izjavio je američki državni sekretar za energetiku Dan Brulet. Ova poruka dolazi usred već nedeljama zaoštrene retorike između SAD i Rusije povodom nastavka radova na gasovodu Severni tok 2, i dok Turski tok na svom evropskom putu preko balkanskih zemalja, ulazi u finalnu fazu. Analitičari ocenjuju da su Jugoistočna Evropa i Istočni Mediteran važno čvoriste energetskih tokova, i da je već samim tim, njihov geopolitički značaj izuzetan. (foto: greece.greekreporter.com)

Turski tok sa fokusom ka Evropi

Gasovod "Turski tok", projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša”, ima za cilj da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Komercijalne isporuke gasa krenule su 1. januara ove godine, a šefovi ruske i turske države Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su 8. januara, na zvaničnoj ceremoniji oglasili puštanje u rad gasovoda. Ruska gasna kompanija i njeni turski partneri sada razgovaraju o tome kako da se “Turski tok” koristi za isporuku ruskog gasa u Evropu, a i smanjuje se tražnja u Turskoj. (foto: turkstream.info)

Kina: Najveće svetsko rastuće tržište

Potrebe Kine za naftom beleže stabilan rast od trećeg kvartala ove godine. Očekivanja su da će se zbog takvog trenda, uvoz sirove nafte u Kinu povećati za šest do osam odsto naredne godine i približiti se nivou od 12 miliona barela dnevno. I potražnja za gasom će biti veća. Državna kompanija PetroČajna (PetroChina) je objavila procenu da će se potražnja za gasom, koja je već porasla za 33 odsto tokom protekle dve godine, u narednih 15 godina udvostručiti. Ova kompanija takođe najavljuje da će veći deo snabdevanja gasom moći da se obezbedi iz sopstvenih izvora. (foto: Petroleum Economist)

Zapadni Balkan: Zdravije okruženje zahteva promene

Više od 74 odsto građana zapadnog Balkana (ZB) zagađenje vidi kao problem, što nije iznenađujuće. Region ima najzagađenije gradove na svetu, jer se 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja. To je i osnov za sumornu statistiku da 16 termoelektrana na zapadnom Balkanu proizvode više zagađenja od 250 elektrana u EU. Takođe, i da je za jednu od pet prevremenih smrtnih slučajeva u 19 gradova zapadnog Balkana direktno odgovorno zagađenje vazduha. Ovi i još mnogi uznemirujući pokazatelji predstavljeni su već na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti životne sredine i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu. (foto: Pixabay)

Britanija ukida podršku naftno - gasnim projektima u inostranstvu

Britanski premijer Boris Džonson poručio je sredinom decembra na globalnom Samitu o klimi da će Britanija prestati da finansira, subvencioniše ili promoviše projekte svojih kompanija u inostranstvu koji se odnose na fosilna goriva. Britanska agencija za finasiranje izvoza za sada nastavlja da razmatra zahteve za podršku naftno-gasnih projekata, paralelno uz one koji dolaze iz sektora obnovljivih izvora energije. Najava britanske vlade nailazi na oštre kritike nerazvijenih zemalja, Prva reakcija stigla je iz Mozambika, gde Britanija učestvuje u francuskom projektu vrednom 20 milijardi dolara. (foto: Britanski premijer Boris Džonson, Offshore-energy.biz)

Izrael i UAE: Saradnja u energetici

Tri meseca nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i normalizacije odnosa, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati održali su prvi sastanak radne grupe na kome se razgovaralo o mogućnostima za razvoj bilateralnih odnosa i unapređenja saradnje u oblasti energetike, pre svega u sektoru nafte i gasa. Jedna od ključnih tema otvorena je još ranije, a odnosi se na korišćenje izraelskog naftovoda, kako bi se sirovine iz UAE brže i jeftinije transportovale u Evropu. (foto: Suecki kanal, Arabian Business)

EU samit: Odluka u susret godišnjici “Pariskog sporazuma”

Na dvodnevnom samitu EU u Briselu, kojim se završava nemačko predsedavanje Savetu Evropske unije, lideri zemalja članica EU razgovarali su o setu izuzetno značajnih tema. Posle gotovo celodnevnih razgovora i disonantnih tonova među učesnicima, postignut je dogovor da se emisije štetnih gasova smanje sa sadašnjih 40 odsto na najmanje 55 odsto do 2030. u odnosu na 1990. godinu. (foto: Brisel, 11.12.2020 - Savet EU, consilium.europa.eu)

Severni tok 2: Nastavak radova posle skoro godinu dana

Radovi na izgradnji gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku, prekinuti pre skoro godinu dana zbog pretnje američkim sankcijama nastavljeni su danas, objavila je kompanija koja sprovodi radove. Međutim, tu su i najave nove runde sankcija SAD. Takođe i direktno upućen zahtev ove zemlje Nemačkoj, kao i ostalim članicama Evropske Unije da uvedu “moratorijum“ na izgradnju gasovoda.

Kraj uglja u Evropi

Poslednji rudnik u Poljskoj će biti zatvoren do kraja 2049. a neizvesnost u pogledu napuštanja uglja još vlada u Rumuniji i Bugarskoj, kao i svim zemljama bivše Jugoslavije
(ilustracija, Poljska i Češka su u diplomatskom sporu od kako su poljske vlasti odobrile u martu dalju eksploataciju svog rudnika lignita “Turov” koji je uzrok ekoloških problema u lokalnim zajednicama koje žive na tromeđi ove dve zemlje i Nemačke)

Simens Enerdži u projektu jačanja energetskog sektora Avganistana

Avganistan već nekoliko godina dobija na značaju kao područje koje povezuje Srednju i Južnu Aziju. Ova država ima važnu ulogu u regionalnoj saradnji, transformaciji energije i energetskoj trgovini i tranzitu. Ona je čvoriste za prenos električne energije, ali je jednako važna i za transfer gasa, zbog gasovoda TAPI koji povezuje više azijskih zemalja. Stvaraju se povoljni uslovi da Avganistan postane veza dve privredne zone u nastajanju i da poboljša svoj politički i ekonomski položaj. Nemački Simens enerdži uključuje se u ovaj razvoj. (foto: vestnikkavkaza.net)