Analize

Uticaj energetske tranzicije na tržišta u razvoju

Zabrinutost zbog klimatskih promena ubrzala je svetsku tranziciju ka čistim i ekološki održivim izvorima energije, posebno na tržištima u razvoju, jer je neophodno ići u korak sa očekivanim ogromnim rastom potražnje. Zbog pojačanih uticaja ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda na čitavu energetsku industriju i vodeće energetske kompanije doživljavaju duboku transformaciju što ide u prilog tome da se ukupna klima menja. Međutim, analitičari ocenjuju da ovo restruktuiranje može doneti i značajne ekonomske koristi, uključujući i rast broja novih radnih mesta. (Foto: Shell)

Da li je realno da bitkoin vredi pola miliona a nafta 100 dolara?

Ovo je doba velikih predviđanja, bilo da je u pitanju nafta ili kriptovalute. Međutim, utisak koji se stiče na bazi informacija plasiranih u javnosti je da čak i velike banke iznose neutemeljene pronoze o kretanjima na tržištu, iako za naftu barem postoje realni osnovi za pouzdanije procene od onih kakve se iznose. (Foto: Pixabay)

Energetska tranzicija je bilionska pretnja za naftno-gasni sektor

Energetska tranzicija dovodi u pitanje vrednost kapitala naftno-gasnog sektora, pre svega u oblasti geoloških istraživanja i proizvodnje nafte u iznosu od 14 biliona dolara, saopštila je konsultantska kuća Vud Mekenzi (Wood Mackenzie), u svojoj najnovijoj prognozi koja se odnosi na perspektivu energetske industrije. (Procenjuje se da će prema najoptimističnijem razvoju događaja, globalna potražnja polako i postepeno opadati, da bi dostigla 90 miliona barela dnevno 2050. godine. Foto: Shutterstock)

IEA zahteva prestanak korišćenja fosilnih goriva ako je cilj klimatska neutralnost

Eksploatacija i razvoj novih naftnih i gasnih polja, kao i uglja moraju da se obustave još ove godine ako svet želi da postigne neto nultu emisiju štetnih gasova do sredine veka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Prema izveštaju ove međunarodne organizacije, sprovođenje mera za ostvarenje klimatske neutralnosti bi stvorile 30 miliona novih radnih mesta i povećale globalni rast BDP-a za 0,4 odsto godišnje. (Foto: Pixabay)

U 2020. ostvaren najbrži globalni rast obnovljivih izvora u poslednje dve decenije

Svetska industrija obnovljive energije rasla je prošle godine najbržim tempom u odnosu na protekle dve decenije, uprkos prekidu koji je izazvala pandemija korona virusa, i čini se da je postavljen standard budućeg tempa rasta, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). (Kapacitet energije vetra se prošle godine udvostručio, dok je solarna energija zabeležila za skoro 50 odsto veći rast u odnosu na period pre pandemije. Foto: Pixabay)

SAD su glavno tržište za investiranje u obnovljive izvore energije

Sjedinjene Američke Države su jedan od najvećih globalnih zagađivača, ali postaju glavno tržište za investicije u obnovljive izvore, pokazuje najnovije istraživanje američko-britanske kompanije za finansijske usluge IHS Markit, gde se ta zemlja rangira kao prva na listi po atraktivnosti tržišta obnovljivih izvora energije. Kina, najveći svetski uvoznik nafte i vodeći emiter ugljen-dioksida u svetu zauzela je treće mesto, plasirajući se odmah ispod Nemačke. (Foto: Pixabay)

Vetroturbine postaju sve veće

Ako postoji jedna reč koja se može povezati sa energijom vetra to je reč „veliki“. Od više milijardi vrednih poslova do prostranih farmi vetrenjača koje obezbeđuju energiju za milione domova, to je industrija u ekspanziji prethodnih nekoliko godina. Sa tim razvojem i oprema za generisanje snage vetra dobija do sada nezamislive dimenzije. (Tokom sledeće decenije vetroturbine bi trebalo da dosegnu visinu do 300 metara. Foto: Pixabay)

IEA: Rast potražnje za energijom uzrok rastu zagađenja

Potražnja za električnom energijom će ove godine zabeležiti najbrži rast, kakav se ne pamti više od decenije, objavila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Očekuje se globalni rast od 4,5 procenata, s tim da se gotovo 80 odsto tog predviđenog povećanja potreba očekuje na tržištima zemalja u razvoju. Navodi se takođe da će obnovljivi izvori obezbediti 30 odsto električne energije. Međutim, iznet je i podatak da će se emisija ugljen-dioksida povećati na 33 milijarde tona, što je najveći pojedinačni rast u poslednjih više od 10 godina. (Foto: Pixabay)

Svetu su i dalje potrebne ogromne količine nafte

Da li je već potražnja za naftom već dostigla svoj maksimum? To pitanje ne ostavlja prostor za jednostavan odgovor. Neki stručnjaci su nedvosmisleni u stavu da je vreme nafte prošlo, u velikoj meri zahvaljujući pandemiji korona virusa koja je zadala veliki udarac potražnji, ali i zbog sve očiglednije tranzicije ka čistoj energiji. Međutim, ima i onih koji kažu da potrebe sveta za naftom nisu presušile i da će proći još mnogo vremena pre nego što ona u pravom smislu postane energent prošlosti. (Prema proceni kompanije BP do 2050. godine će se potrošiti 1,1 bilion barela nafte na globalnom nivou. Foto: businessamlive.com)

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije

Elektrane na gas su preuzele primat nad onima koje koriste l za proizvodnju električne energije tokom prošle godine i postale najveći pojedinačni izvor emisija u energetskom sektoru Evropske unije, navodi se u poslednjoj analizi klimatske organizacije Ember. Velike energetske kompanije koje se usmeravaju na obnovljive izvore istovremeno upozoravaju da će za najviše četiri godine gas postati neodrživ izvor za proizvodnju električne energije. (Smanjenje korišćenja uglja se podudara sa rastom cena ugljen-dioksida u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji. Foto: Pixabay)