ZelEPS predstavljen kupcima u Vojvodini

Autor:   BM

Korišćenje zelene energije sve više je u fokusu poslovanja privrede, što potvrđuje i iskustvo Elektroprivrede Srbije, koja već dve i po godine tržištu nudi električnu energiju iz obnovljivih izvora. U EPS-u kažu da je prošle godine prodato deset puta više zelene energije nego 2019. godine i da interesovanje kupaca konstantno raste. ZelEPS paket, koji podrazumeva snabdevanje električnom energijom iz obnovljivih izvora uz garanciju porekla, danas je predstavljeno kupcima sa područja Vojvodine. (Foto: EPS)

“Elektroprivreda Srbije” više od 30 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Reč je o energiji koja se proizvodi u 15 hidroelektrana snage tri megavata, što predstavlja 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala.

U EPS-u kažu ZelEPS paket, koji se odnosi na snabdevanje isključivo “zelenom” energijom, doprinosi podizanju svesti o njenom značaju za očuvanje životne sredine.

U prilog tome i podatak da korišćenje “zelene” električne energije iz hidropotencijala EPS-a smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 800 kilograma po megavat-satu (MWh).

Kupcima na slobodnom tržištu sa područja Vojvodine prednosti zelene energije i ukupan koncept ZelEPS paketa predstavio je direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju" Bratislav Džombić.

Više od 50 predstavnika referentnih kompanija saznalo je da se paketom ZelEPS-a kupcima garantuje ekološko poreklo električne energije, i da njegovi korisnici  dobijaju elektronski dokument koji dokazuje da je proizvedena korišćenjem obnovljivih izvora energije.

ZelEPS predstavljen kupcima u Vojvodini
Ugovori o korišćenju ZelEPS paketa se zaključuju kao i konvencionalni i ne postoji potreba za dodatnom dokumentacijom. (Izvor: EPS)

Svetski standardi

Garancije porekla koje se izdaju u Srbiji su iste kao i u Evropskoj uniji.

Sem toga, članstvo opertaora prenosnog sistema “Elektromreža Srbije” u Evropskoj asocijaciji tela za izdavanje (AIB) i to od 2019. godine je jasan pokazatelj da je tržište Srbije integrisano u tržište EU.

“Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput "Elektroprivrede Srbije", čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovlјivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije”, objasnio je Džombić.

Bojana Pađen, ZelEPS predstavljen kupcima u Vojvodini
Bojana Pađen, pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada ukazala je na značaj korišćenja zelene energije. (Izvor: EPS)

Bojana Pađen, pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada, u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, učesnicima tribine o ZelEPS paketu, predstavila je najznačajnije projekte Novog Sada koji se odnose na energetsku efikasnost i zelenu energiju.

Najavila je izradu plana energetske efikasnosti za 2022. godinu i program energetske efikasnosti koji će definisati cilјeve, smernice, aktivnosti kako bi se sagledalo trenutno stanje energetske efikasnosti na teritoriji Novog Sada i donele nove mere i odluke koje će pomoći da ta oblast napreduje u narednom periodu.

Podsetila je da je Srbija nedavno usvojila moderne zakone, pre svega Zakon o klimatskim promenama, koji će uspostaviti sistem za smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, što se pre svega odnosi na velike zagađivače u sektoru privrede, kao i niz energetskih zakona, od kojih je najznačajniji Zakon o obnovljivim izvorima energije i koji “u fokus stavlja upravo ‘zelenu’ energiju”.

“Važno je da društveno odgovorni kupci koji se odluče za kupovinu zelene energije koju nudi "Elektroprivreda Srbije" budu svesni da ekološkim poslovanjem učestvuju u izgradnji zdravije životne sredine i time poštuju principe održivog razvoja”, rekla je Pađen.

ZelEPS predstavljen kupcima u Vojvodini
Zelena električna energija EPS-a smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 800 kilograma po megavat-satu.
(Izvor: EPS)

Interesovanje tržišta raste

EPS je pre dve godine počeo prodaju zelene energije, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je ProCredit banka.

Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su "Lidl", "Tigar", "British American Tobacco", "Zdravlje" iz Leskovca, "Strauss Adriatic", "Froneri Adriatic", kao i mnogi drugi, istakao je Bratislav Džombić.

Prema njegovim rečima, ugovori o korišćenju “zelene” energije EPS-a se zaključuju kao i konvencionalni i ne postoji potreba za dodatnom dokumentacijom.

“Takođe, postojeći ugovor se ne raskida, već se aneksira s istom cenom energije uz dodatak od 0,2 evra po megavat satu", istakao je Džombić.

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine.

Ovi pokazatelji idu u prilog tome da veliki broj kupaca prepoznaje nastojanje najveće energetske kompanije u Srbiji da drži korak sa Evropskom unijom i svetom pružajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena, dok istovremeno obezbeđuje sigurnost snabdevanja iz obnovljivih izvora.

Prema rečima direktora Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju" Bratislava Džombića na širenju ponude se radi i u planu je korišćenje i drugih izvora zelene energije, kao što su solarna i energija vetra.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...