Nismo krivi za stopiranje vetroparka Čibuk tvrde u EMS-u

J.P.

U EMS-u tvrde da nisu odgovorni za oduzimanje gradjevinske dozvole za budući vetropark Čibuk već da je ona oduzeta zato što je bila nezakonita.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije (JP EMS) odbacilo je tvrdnju da je ono odgovorno za oduzimanje gradjevinske dozvole za budući vetropark Čibuk koji u Srbiji planira da izgradi američka kompanija Continental Wind Partners (CWP). Iz CWP su najavili da planiraju da ulože oko 300 miliona eva u vetropark snage 145 megavata.

U EMS-u ističu da su prilikom razmatranjem zahteva za priključenje vetroparka Čibuk na prenosni sistem uočili da je gradjevinska dozvola za vetropark odnosi i na deo prenosnog sistema koji je u isključivoj nadležnosti toj javnog preduzeća i objašnjavaju: “EMS se ne bavi ni davanjem niti oduzimanjem gradjevinskih dozvola, već je samo ukazao Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine na nepravlinosti u izdatoj dozvoli za vetropark.”

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je 23. juna da je poništilo rešenje (gradjevinsku dozvolu) pokrajinskog sekretarijata o izgradnji vetroparka Čibuk u Kovinu, pošto za trafostanicu koja je bila predviđena da se gradi za potrebe vetroparka nije pribavljena energetska dozvola.

Precizirali su da je dozvola je bila nezakonita jer je izdata suprotno važećim propisima. Konkretno, odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda napona većeg od 110 kilovolti u nadležnosti EMS.

“Na inicijativu Elektromreže Srbije ministarstvo je poništilo rešenje o izgradnji vetroparka Čibuk, jer je u jednom svom delu bilo nezakonito i ministarstvo je spremno da pruži svaku vrstu pomoći”, objašnjava Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastructure.

I iz EMS-a tvrde da su firmi Vetroelektrane Balkana, koja je zvanično podnela zahtev za priključak vetroparka Čibuk, u više navrata ukazivali da priključak može biti isključivo u svojini Srbije, odnosno pod upravom EMS-a.

“Predlagali smo odgovarajuća rešenja, kako bi se situacija rešila na zakonit način,” tvrde u EMS-u ističući da su Vetroelektrane Balkana uporno ignorisale ta upozoranja i predloge.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...