Česi solarne panele pokreću generatorima

Izvor:    Daša Pavlović / Beta

Zbog toga što su prijavili da im solarne elektrane rade čak 3.000 sati godišnje, iako u Češkoj prosečno ima ukupno 1.200 do 1.270 sunčanih sati godišnje, Češki Energetski regulatorni ured je pokrenuo istragu. Protiv 20 vlasnika solarnih elektrana prijave su već stigle u tužilaštvo.

Češki Energetski regulatorni ured (ERU) pokrenuo je istragu protiv oko 1.000 solarnih elektrana koje su, da bi dobile veće dotacije od države, davale lažne podatke da u tmurnoj Češkoj proizvode jednako solarne energije kao u sunčanoj Kaliforniji. Tužilaštvo je do sada dobilo prijave da istraži mahinacije u 20 solarnih elektrana. Solarne elektrane u Češkoj imaju pravo na visoke dotacije u prvih 15 do 20 godina rada. Za dotiranje obnovljivih izvora energije Češka godišnje izdvaja oko 1,7 milijarde evra.

"Imamo i nekoliko iskaza svedoka da su za proizvodnju električne energije koja je otkupljivana kao dotirana solarna koristili generatore. Zahvaljujući dotacijama, prodavali su struju sa zaradom", kazao je za Pravo 3. septembra portparol ERU Jirži Hvojka.

Prema dugogodišnjima statistikama čeških meteorologa, u Češkoj prosečno ima ukupno 1.200 do 1.270 sunčanih sati godišnje, kada iz solarnih panela može da se proizvodi električna energija.

Neke male solarne elektrane pretežno u poljoprivredi navodile su u zahtevu za dotacije čak 3.000 sati godišnje, što je za petinu više nego, recimo u Barseloni, u Španiji.

"Kada bi varali svi koji su naveli proizvodnju veću od 1.200 sunčanih sati godišnje, oštetili bi državu za 7,2 miliona evra godišnje", kazao je Hvojka.

Preko limita od 1.200 sunčanih sati godišnje, prema rečima Hvojke, radilo je 1.574 solarnih elektrana.

U Češkoj nisu obavezni takozvani "zeleni strujomeri" koji tačno pokazuju koliko električne energije je iz zelenih, dotiranih izvora otišlo u prenosnu mrežu i dotacije se dodeljuju prema prijavljenoj proizvodnji.

Za sada je tužilaštvo dobilo prijave da istraži mahinacije sa dotacijama protiv 20 solarnih elektrana.

Češka je doživela pravi bum solarne energetike 2009. i 2010. godine zahvaljujući tome što solarne elektrane imaju pravo na visoke dotacije za svoju zelenu energiju tokom prvih 15 do 20 godina.

Češka izdvaja za dotiranje obnovljivih izvora energije oko 1,7 milijarde evra godišnje, od čega će ove godine 468 miliona evra ići iz državnog budžeta, dok ostatak preko računa za struju plaćaju potrošači.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...