Odabrani investitori za mini hidroelektrane

J.P.

Od 173 domaćih i stranih potencijalnih investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijava za 317 lokacija za izgradnju mini-hidroelektrana komisija Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine je odabralo 91 investitora (65 su domaći), kojima će za gradnju biti ponuđeno 213 lokacija. (foto: mini HE Sveta Petka, izgrađena početkom prošlog veka)

Na osnovu pristiglih prijava za dodelu lokacija za izgradnju mini-hidroelektrana komisija Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine je formirala konačnu rang listu od 91 investitora, koji će graditi 213 mini hidroelektrana.

Na javni poziv Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije objavljen 19. februara za 317 lokacija, koje su prostornim planovima jedinica lokalne samouprave predviđene za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije na bazi vodnih resursa, dakle, mini hidroelektrana do 5. aprila ove godine prijavilo se 173 domaćih i stranih potencijalnih investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave.

Nakon uvida u podnetu dokumentaciju odlučeno je da se Trojni memorandum o razumevanju potpiše sa 91 investitorom za 213 lokacija, od kojih su 65 domaća pravna ili fizička lica, saopšteno je iz Ministarstva energetike, razvoja i zastitu životne sredine.

Da podsetimo, obaveštenje je objavljeno na osnovu Sporazuma između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i 17 gradova i opština: Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Kraljevo, Kruševac, Ljubovija, Nova Varoš, Pirot, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Surdulica, Tutin, Vlasotince, Ivanjica i Užice.

U skladu sa članom 5. Obaveštenja objavljenog 19. februara ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović formirala je Komisiju za utvrđivanje vrednosti podnetih prijava potencijalnih investitora, sastavljenu od predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičke direkcije za vode, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština i predstavnika jedinica lokalne samouprave. Kao pomoćno stručno telo obrazovan je i Sekretarijat komisije, sastavljen od predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Grupacije Svetske banke (IFC) i Bezbednosno informativne agencije, koji je preliminarno pregledao sve pristigle prijave i pružao tehničku pomoć u radu članovima Komisije, koja je odluke donosila konsenzusom, nakon detaljnog uvida u pristiglu dokumentaciju.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je u ponedeljak, 24. juna 2013. godine verifikovalo konačnu listu potencijalnih investitora za ukupno 213 lokacija od 317 koliko je objavljeno u Obaveštenju. Na listi su za svaku lokaciju ponaosob navedena tri investitora kojima će se sukcesivno pružati šansa da realizuju investiciju. U slučaju odustajanja, priliku za investiciju će dobiti drugi, odnosno treći investitor sa liste.

Za 65 lokacija nije bilo prijavljenih, podneto je 9 prijava za lokacije koje nisu bile na spisku, a 39 lokacija je izuzeto sa spiska iz sledećih razloga:

a) izdata energetska dozvola/saglasnost za istu lokaciju pod drugim nazivom,

b) u postupku je izdavanja energetske dozvole/saglasnosti,

v) prijave za jednu lokaciju pripojene drugoj na istoj reci, zato što jedna lokacija isključuje drugu,

g) nalaze se u prvoj zoni zaštite,

d) u sukobu sa planom detaljne regulacije JLS,

đ) nije bilo zadovoljavajućih prijava,

e) dodeljene su investitorima koji već imaju veliki broj dobijenih lokacija,

ž) više potencijalnih investiora su dostavili dokaze o vlasništvu dela zemljišta potrebnih za izgradnju MHE,

z) nesuglasica opština oko nadležnosti nad lokacijom.

Tokom prve polovine jula 2013. godine realizovaće se potpisivanje Trojnog memoranduma o razumevanju za svaku lokaciju ponaosob između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, jedinice lokalne samouprave i potencijalnog investitora.

Pregled svih potencijalnih investitora sa lokacijama za koje su se prijavili može se pronaći na internet prezentaciji Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine na adresi:

http://www.merz.gov.rs/cir/dokumenti/pregled-svih-potencijalnih-investitora-sa- lokacijama-za-koje-su-se-prijavili

Konačna lista investitora, koje je Komisija predložila za potpisivanje Trojnog memoranduma o razumevanju možete naći na adresi:

http://www.merz.gov.rs/cir/dokumenti/konacna-lista-rang-lista-potencijalnih-investitora-za-predmetne-lokacije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...