Velika ulaganja u energiju vetra

Izvor:   Press TV

Iransko Ministrarstvo energetike trenutno troši 15 odsto svog budžeta za ulaganje u solarnu i energiju vetra

Iranski Institut za energetsko istraživanje Niroo je bio domaćin prve nacionalne konferencije i izložbe o energiji vetra u glavnom gradu Teheranu, objavio je Press TV.

Na konferenciji fokus je bio usmeren na dostignuća Islamske Republike u ovoj oblasti energije.

Na ovom događaju prisustvovali su Mahmud Ahmadinežad, iranski predsednik, njegovi zvaničnici administracije, stručnjaci i studenti sa 80 univerziteta širom zemlje.

Tokom konferencije Nasrin Soltankhah, potpredsednik za nauku i tehnologiju govorila je o dostignućima Irana u oblasti kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije.

„Danas, Iran može da proizvede do 10 kilovata kombinovane električne i toplotne energije i u budućnosti nastoji da poveća proizvodnju na 32 kilovata. Danas, mi, takođe, možemo da proizvodimo propelere vetroturbina koje mogu da proizvedu do 660 kilovata električne energije,“ rekla je Soltankhah.

Kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije je sistem istovremene proizvodnje električne i toplotne energije, koji koristi toplotu iz turbina za proizvodnju pare ili tople vode i povećava učinak turbina sa 30 do 35 odsto na više od 70 do 80 procenata.

Majid Namjou, iranski ministar za energetiku je, takođe, govorio o predstojećim energetskim projektima Islamske Republike.

Namjou je rekao da je Iran proizvođač 20-kilovatnih mikroturbina za hidroelektrane i planira da poveća kapacitet na 50 kilovata. Zemlja, takođe, radi na razvoju toplotnih mikroturbina od 100 kilovata, dodao je on.

Iran je na 14 mestu u svetu u pogledu proizvodnje električne energije. Zemlja obezbeđuje električnu energiju susednim zemljama kao što su Turkmenistan, Jermenija, Irak i Pakistan.

Iransko Ministrarstvo energetike trenutno troši 15 odsto svog budžeta za ulaganje u solarnu i energiju vetra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...