Novi vetro park na obali Barencovog mora

Izvor:   Barents Observer

Kapacitet proizvodnje od 45 megavata (MW) biće dovoljan da se obezbedi energija za 9.500 porodica (foto: Iz projekta Raggovidda na norveškoj obali Arktika proizvodiće se energija za više hiljada ljudi, fotografija: Simens)

Kompanija Varanger Kraft ulaže oko 80 miliona evra u projekat vetroelektrana na norveškoj obali Arktika, koje je jedno od najvetrovitijih mesta u Evropi.

Novi vetro park će se nalaziti na obali Barencovog mora na mestu koje bi moglo da bude najvetrovitije mesto u svim nordijskim zemljama, navodi se u saopštenju za štampu kompanije Varanger Kraft. U 15 novih turbina ukupno će se uložiti 600 miliona norveških kruna (79 miliona evra). Kapacitet proizvodnje od 45 megavata (MW) biće dovoljan da se obezbedi energija za 9.500 porodica.

„Ovo je važna prekretnica u istoriji kompanije Varanger Kraft,“ naglasio je Kjell Eliassen, direktor kompanije.

Kompanija Varanger Kraft je 2010. godine dobila zeleno svetlo za projekat iz Norveškog direktorata za vodne resurse i energiju (NVE). Kompanija ima dozvolu da proširi proizvodnju na 200 MW, što je dovoljno da se zadovolji potrošnja više od 40.000 domaćinstava.

Vetrogeneratore će isporučiti Simens (Siemens). Očekuje se da će izgradnja početi avgusta 2013. godine a da se završi krajem jeseni 2014. godine.

Projekat Raggovidda se nalazi u opštini Berlevag i biće među najsevernijim projektima na svetu za proizvodnju energije iz vetra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...