Uskoro potpuno zelena Škotska

Izvor:   Energy live news

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Škotskoj tokom prošle godine, u odnosu na 2011. godinu, povećana je za sedam odsto na više od 14. 600 GWh. Škotska namerava da do 2020. godine proizvodi 100 odsto energije iz obnovljivih izvora

Za Škotsku prošla godina je bila rekordna godina kada su u pitanju obnovljivi izvori energiji – sa ukupnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora dovoljnom da se snabde svako domaćinstvo u zemlji.

Novi statistički podaci pokazali su da je količina proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora tokom 2012. godine porasla za skoro sedam odsto u odnosu na 2011. godinu na više od 14. 600 GWh (gigavat sati). Ukoliko je potražnja za električnom energijom tokom prošle godine bila slična kao 2011. godine to bi značilo da su skoro 39 odsto ukupne potrebe za električnom energijom u Škotskoj zadovoljili obnovljivi izvori energije. To je, takođe, činilo oko 35 odsto ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora tokom 2012. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Proizvodnja energije iz vetroelektrana je bila na rekordno visokom nivou od 8.296 GWh, što je za 19 odsto više u odnosu na 2011. godinu. Na kraju 2012. godine u Škotskoj je bilo 5.883 MW instalisanih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je povećanje od 22 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Fergus Eving, ministar energetike rekao je: „2012. godina je bila još jedna rekordna godina za obnovljive izvore energije u Škotskoj. Škotska je, takođe, proizvela više od trećine ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazavši koliko važnu ulogu naši obnovljivi izvori igraju u smislu pomaganja Ujedninjenom Kraljevstvu da ispuni svoje obavezujuće ciljeve prema EU u vezi obnovljivih izvora energije.“

Škotska do 2015. godine ima za cilj da proizvodi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora a do 2020. godine 100 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...