Poljska i Kipar na Sudu pravde

Izvor:   Volstrit žurnal

EU izvodi Poljsku i Kipar pred Sud pravde Evropske unije zbog toga što ove zemlje nisu uspele da ispoštuju direktivu EU o obnovljivoj energiji

Izvršno telo Evropske unije je saopštilo je da izvodi Poljsku i Kipar pred sud zbog toga što ove zemlje nisu uspele da uvedu nove zakone EU o obnovljivim izvorima energije koja su od ogromnog značaja za politiku o klimatskim promenama i energiji.

„Evropska komisija izvodi Poljsku i Kipar pred Sud pravde Evropske unije jer ove zemlje nisu uspele da transponuju“ Direktivu, navodi Komisija u saopštenju.

Komisija je, takođe, predložila kazne za prekšraj- 133.228,80 evra dnevno (171.953 dolara) za Poljsku i 11.404,80 evra dnevno za Kipar. „Predložene kazne uzimaju u obzir trajanje i ozbiljnost prekršaja,“ navodi se u saopštenju.

Zakon o kome je reč je jedan od tri ključna stuba politike EU o klimatskim promenama i energiji koji važi do 2020. godine. Prema zakonu, 20 odsto energije koja se koristi u EU 2020. godine mora da potiče iz obnovljivih izvora, gde svaka zemlja ima posebne ciljeve.

Zemlje članice su se složile sa pravilima pre više od pet godina i obavezne su da donose zakone i sprovode politiku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...