Bankrotirao kineski solarni gigant

Izvor:   Xinhua net

Kineski proizvođač solarnih panela Vuksi Santek proglasio je bankrot. (foto: Radnik provereva solarne panele na proizvodnoj liniji u Santek paueru u gradu Vuksi)

Vodeći proizvođač solarnih panela Vuksi Santek (Wuxi Suntech), glavna filijala kompanije Santek pauera (Suntech Power) koja je listirana na njujorškoj berzi sa sedištem u gradu Vuksi na istoku Kine, proglasio je bankrot.

U skladu sa kineskim Zakonom o stečaju, Srednji narodni sud u gradu Vuksi je odobrio zahtev za bankrot Vuksi Santeka, nakon zajedničkog zahteva koji je izdat od strane devet banaka kreditora.

Kompanija nema prigovor na odluku.

Osnovana 2001. godine, Vuksi Santek isporučuje više od 95 odsto proizvoda Santek pauera. Ukupni kapacitet proizvodnje Vuksi Santeka je prošle godine dostigao 2,4 gigavata (GW).

Od februara, kreditni bilans lokalnih i inostranih valuta Vuksi Santeka među njegovim bankama kreditorima iznosio je 7, 1 milijardi juana (1, 14 milijardi američkih dolara), rekao je viši menadžer kompanije.

Iz banka je saopšteno da na osnovu tržišnih pravila i zakona, pošto se kasni sa plaćanjem neizmirenih kredita a kompanija nije donela izvodljiv plan otplate, izjavljujući da će bankrot štititi njihove zakonske interese i održati socijlanu stabilnost.

Kako bi oživele kompaniju, banke, takođe, očekuju da kompanija nađe treću stranu za stratešku reorganizaciju, prema rečima menadžera.

Ši Žengrong (Shi Zhengrong), istaknuti naučnik iz oblasti solarne energije je 2001. godine osnovao Vuksi Santek, jednog od najvećih kineskih proizvođača solarnih modula. Tokom 2005. godine osnovan je Santek pauer holdings korporejšn Ltd. (Suntech Power Holdings Co., Ltd., ili Suntech Power) i listiran na njujorškoj berzi.

Obaveze Vuksi Santek dostigle su 2, 3 milijardi američkih dolara, a tržišna vrednost Santek pauera je opala sa 4, 9 milijardi američkih dolara iz 2005. godine na 150 miliona američkih dolara koji iznosi u ovom trenutku.

„Ključni razlog leži u globalnoj hiperprodukciji,“ rekao je član stečajnog tima, dodajući da je kompanija bila poražena u žestokom cenovnom ratu.

Ku Ksiahua, predsednik kanadskog Solara, jedne od najvećih solarnih kompanija na svetu listiranih na Nasdak berzi, rekao je da bankrot Vuksi Santek predstavlja opasan znak operativnih gubitaka za fotonaponska preduzeća.

„Kompanija je bila poštovan takmičar. Njihovi proizvodi su među najboljim na svetu i po kvalitetu i performansama,“ rekao je Ku, dodajući da je niz loših odluka dovelo kompaniju do bankrota.

Prema stečajnom timu, kompanija je potpisala dugoročne ugovore sa stranim dobavljačima polisilikona po visokim cenama, što je dovelo do visokih cena materijala. Kompanija je, takođe, uložila na desetine miliona američkih dolara u razvoj ćelija tankog filma, što se kasnije pokazalo da je još jedan stateški propust koji je doprineo proglašenju bankrota te kompanije.

Zvaničnik Komisije za nacionalni razvoj i reforme rekao je da bi Vlada mogla da interveniše u reorganizaciji, jer u kompaniji trenutno rade skoro 10.000 ljudi, ali će takva pomoć biti ograničena.

„Cela fotonaponska industrija smanjuje broj zaposlenih. Žalosno je što je kompanija otišla u bankrot, ali to je uobičajni tržišni fenomen,“ rekao je zvaničnik.

Slučaj je postao prekretnica za Kinesku fotonaponsku industriju usred globalnog ekonomskog usporavanja, industrijske hiperprodukcije i previsokih obaveza koje naplaćuju SAD i Evropa, rekao je Vang Bohua, generalni sekretar Kineskog udruženja solarnih proizvođača (CPIA)

„Smanjivanje proizvodnog kapaciteta je bolno, ali ja verujem da će se u naredmnim godina pojaviti konkurentnije kompanije, zahvaljujući procvatu domače potražnje,“ kazao je Vang.

Kako bi pomogla kompanijama da budu na ivici rentabilnosti, kineska vlada je prošle godine ponudila nove mere da podstakne domaće tržište solarne energije kako bi smanjila zavisnost fotonaponske industrije zemlje od inostranih tržišta.

Novointalisani kapaciteti energije koju proizvode solarni paneli u Kini prošle godine porasli su na 4,5 GW sa 0, 45 GW iz 2010. godine i očekuje se da će ove godine premašiti šest GW.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...