Energija vetra spas za Evropu

Izvor:   energia.gr

Evropa treba da više nego udvostruči instalisane kapacitete za proizvodnju energije iz vetra kako bi zadovoljila obavezujuće ciljeve

Finansijske i ekonomske krize su od 2010. godine izazvale talas nestabilnosti širom Evropske unije, čineći da nacionalne Vlade donose štetne retroaktivne promene u politikama i propisima za energiju iz vetra. Ova politička nestabilnost obeshrabruje finansijere i investitore i već je izazvala gubitak poslova i saopštenja negativnih finansijskih rezultata.

Evropska industrija vetra pruža prednosti energije vetra na najdostupniji način, dok napreduje ka konkurentnosti na tržištu koje je koncipirano i razvijeno za konvencionalne tehnologije. Industrija ulaže kako bi oborila troškove energije iz vetra i u ovom pogledu već ima zabeležen pozitivan rezultat.

Energija vetra je otvorila na hiljade radnih mesta u Evropi – zaposlila skoro 240.000 ljudi (2010. godine). Evropska industrija vetra ostvaruje izvoz u vrednosti od 8, 8 milijardi evra (2010. godina). Investicije koje su olakšane dobro projektovanim mehanizmima podrške pomažu smanjenu troškova – kako kapitalnih tako i troškova finansiranja- i omogućiće tekuće smanjenje, i na kraju otkloniti potrebu za posebnom podrškom.

EU treba da više nego udvostruči svoje instalisane kapacitete za proizvodnju energije iz vetra kako bi zadovoljila svoje obavezujuće ciljeve. To znači instalisaje kapaciteta snage veće od 12 gigavati godišnje u nerednih osam godina. Tokom 2012. godine instalisano je 11,5 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra, ali se očekuje da će tokom ove i sledeće godine instalisanje da opadne. Terajući investitore da ne investiraju novac sada i sabotirajući povratak postojećih investicija u obnovljive izvore energije nacionalne vlade EU postavile su same sebi znatno teže i skupe zadatke za naredne godine.

Odvraćajući investicije u energiju vetra Vlade odbacuju mogućnost da otvore nova radna mesta i da omoguće razvoj u Evropi, poboljšaju sigurnost isporuka energije, smanje troškove uvoza fosilnih goriva, smanje zadađenje i da se bore sa klimatskim promenama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...