Greške iz prošlosti stigle na naplatu

Izvor:   Prague Monitor

Nerealne cene solarne energije mogle bi da koštaju češke poreske obveznike jednu milijadu čeških kruna

Češki poreski obveznici platiće jednu milijardu čeških kruna zbog pogrešno određenog sistema za podršku kupovine električne energije iz fotonaponskih postrojenja, rekao je Tomas Halupa, česki ministar za zaštitu životne sredine na programu TV Prima Family.

Regulatorna kancelarija za energetiku (ERU) objavila je tokom prošle nedelje da postoji mogućnost da su neki od njenih zaposlenih postupili ilegalno prilikom određivanja kupovnih cena električne energije iz fotonaponskih postrojenja u periodu od 2005. do 2011. godine.

Zbog viših cena električne energije određenih na način koji nije transparentan država je možda natovarila sebi oštećenja vredna milijarde kruna. Distributeri električne energije moraju da kupuju električnu energiju iz solarnih postrojenja po cenama koje su mnogo veće od onih po kojima je posle prodaju. Razlika utiče na krajnje cene za potrošače.

Ministar Halupa za trenutnu situaciju okrivljuje zvaničnike koji su 2005. godine glasali za relevantne predloge zakona a, takođe, i tadašnju vladu čiji je mandat bio blizu kraja i čiji su deo bili Građanske demokratske stranke (ODS) i, takođe, vladu premijera Jana Fišera, koja u periodu od 2009. do 2010. godine nije rešila situaciju koja je već u tom trenutku bila alarmantna.

„Kada je podrška obećana ne može da se povuče. Možemo govoriti o zaustavljanju ili usporavanju podrške za nove fotonaponske izvore ali teško da imamo mogućnost da zaustavimo podršku za fotonaponske izvore koji već postoje,“ napomenuo je Halupa.

Kada se vek trajanja nekih solarnih postrojenja okonča postoji opasnost da će solarni paneli ostati.

„Tačno je da su određen broj takvih fotovoltičkih parkova postavili pravni subjekti koji su zbog toga i osnovani. To znači da postoji visok rizik da će se, kada životni vek tih parkova istekne, pravni subjekti, takođe, zatvoriti. A ostatak će biti na državi ili opštinama,“ upozorio je Halupa.

Katarina Konecna, član komunističke partije (KSCM) optižila je Halupu i njegovo ministarstvo za neaktovnost i želela je da zna kada će konačno da izda dekret o upravljanju električnim otpadom koji će, takođe, da reši problem solarnih panela.

„Ukoliko se sada ne bavimo ovim pitranjem fotonaponski paneli će ostati više nego što je planirano i država će morati da raspolaže njima. Govorimo o troškovima koji će iznositi stotine miliona kruna,“ naglasila je Konecna.

Halupa je priznao da Ministarstvo za zaštitu životne sredine u prošlosti nije bilo u stanju da vodi račina o podizanju novca za odlaganje starih solarnih panela kao što je to slučaj sa, na primer, potrošačkom elektronikom.

Češki ministar za zaštitu životne sredine je uverio da se bavio situacijom i da je tražio načine kako bi obezbedio dovoljno novca za buduće odlaganje solarnih panela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...