Francuska: Solarna energija gubi trku sa nukleanom (?)

Izvor:   Power Engineering International

Iako se ukupna proizvodnja električne energije iz solarnih izvora u Francuskoj tokom prošle godine povećala za 66,7 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije zauzela je relativno mali udeo - od 0,79 odsto. Proizvodnja električne energije iz nuklearnih izvora i dalje učestvuje sa 74,8 odsto u ukupnoj proizvodnji energije

Proizvodnja električne energije iz solarnih izvora u Francuskoj je, u odnosu na 2011. godinu, tokom 2012. godine porasla za 66,7 odsto. To se navodi u Izveštaju o proizvodnji električne energije u Francuskoj, koji je prošle nedelje objavio Francuski operator prenosnog sistema Reseau de Transport d'Electricite (RTE). Ukupna proizvodnja električne energije iz solarnih izvora tokom 2012. godine iznosila je četiri teravat časova (TWh).

U odnosu na druge načine proizvodnje električne energije, navodi se u izveštaju, energija dobijena iz solarnih izvora tokom prošle godine zauzela je relativno mali udeo, od samo 0,79 odsto, u ukupnoj proizvodnji električne energije u Francuskoj.

Kumulativni instalisani kapaciteti fotonaponskih sistema u zemlji dostigli su 3,5 gigavata (GW), od kojih je tokom prošle godine instalisano 1,022 GW, dodaje se u izveštaju.

Generalno, udeo obnovljivih izvora energije u francuskom energetskom miksu povećao se na 16,4 odsto a komentarišući taj podatak u RTE-u navode da je to najveća vrednost zabeležena u proteklih pet godina.

Proizvodnja električne energije iz nuklearnih izvora je, u međuvremenu, pala je za 3,8 odsto u odnosu na 2011. godinu ali i dalje učestvuje sa 74,8 odsto u ukupnoj proizvodnji energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...