Indija se okreće zelenoj energiji

Izvor:   Tanjug/Agencije

Zvaničnici Indije planiraju da u narednih pet godina povećaju proizvodnju kilovata iz obnovljivih izvora energije za 30.000 MW, čime bi ukupni kapaciteti obnovljivih izvora energije u Indiji dostigli 55.000 MW. Oko 15.000 MW treba da dođe iz vetro parkova. Međutim, postoje i određeni problemi.

Planirano je da u narednih pet godina u Indiji budu povećani kapaciteti obnovljivih izvora energije za 30.000 megavata (MW), najviše zahvaljujući povećanju energije dobijene iz vetra.

Tarun Kapur, sekretar u Ministarstvu novih i obnovljivih izvora energije izjavio je da bi na kraju sadašnjeg 12. petogodišnjeg plana (2012. - 2017. godine) ukupni kapaciteti obnovljivih izvora energije u Indiji trebalo da dostignu 55.000 MW.

Indija trenutno proizvodi oko 25.000 MW iz obnovljivih izvora energije, preneli su lokalni mediji.

„Od projektovanih 30.000 MW novih kapaciteta, oko 15.000 MW treba da dođe iz vetro parkova,“ kazao je sekretar Kapur dodajući da postoje i određeni problemi u sektoru poput finansijskog stanja kompanija koje se bave distribucijom električne energije, te dostupnosti transmisione mreze kod nekih obnovljivih energetskih projekata.

Posle nedavnih ozbiljnih nestanaka električne energije fokus je na novim projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, poput vetra, solarnih i hidro centrala, kako bi bio smaljen jaz između ponude i potraznje.

Indija je, sa 1,25 milijardi ljudi, druga u svetu po broju stanovnika koji žive na teritoriji od blizu 3,3 miliona kvadratnih kilometara, sedmoj po prostranstvu.

Trenutno Indija ima instalirane energetske kapacitete veće od 200.000 MW.

Privreda Indije, posle otpočinjanja tržišnih reformi 1991. godine, ima jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u svetu.

Indija, jedna od velikih novih privreda u brzom usponu, ima treći po veličini ukupan domaći proizvod (BDP) meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama), vredan blizu 4,5 biliona dolara i članica je Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja sveta, a sa Brazilom, Rusijom, Narodnom Republikom Kinom i Južnoafričkom republikom čini grupaciju BRIKS.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...